Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Biológia- és latinversenyeken remekel Malkócs Boglárka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Malkócs Boglárka • HÍREK • 2017. március 27. 15:00
Biológia- és latinversenyeken remekel Malkócs Boglárka
Hírek a Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumból

A Karácsonyi János Katolikus Gimnázium diákja, a 10. évfolyamos Malkócs Boglárka több területen is remekelt: az országos Horváth István Károly Latin Nyelvi és Ókortudományi Versenyen 9. helyet ért el, míg az Ókortudományi Társaság Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyén bejutott az áprilisi döntőbe. Emellett több biológiaversenyen is részt vett már, a jövőjét is ezen a területen képzeli el. Mindezekről ő írt lapunknak.

malkócs boglárka

Fotó: Karácsonyi János Katolikus Gimnázium

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, valamint a Duna Múzeum a víz világnapja alkalmából szervezett országos versenyt, amelynek a Szennyvizek? Tiszta vizet! címet adták. Ezen a versenyen az előkelő országos 2. helyezést értem el. Az ünnepélyes díjátadóra Győrben, a városháza dísztermében, március 23-án került sor. A verseny több részből állt: három feladatsort kellett megoldani, valamint az ezekhez tartozó kreatív feladatokat.

Az első feladatsorban csatornázással kapcsolatos kérdések voltak, kreatív feladatként pedig egy interjút kellett készítenem Virányi Istvánnal, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnökével, hogy bemutassam városom vízhasználati szokásait. A második feladatsorban a szennyvizek által terjesztett betegségekről, járványokról voltak kérdések, az ehhez tartozó kreatív feladat pedig egy kísérlet volt, amelyben azt figyeltük meg, hogy milyen a víz viselkedése különböző talajokban. Ennek a megfigyelését képpel, valamint magyarázattal kellett alátámasztani. A harmadik feladatsorban víztisztítással kapcsolatos kérdések szerepeltek, a kreatív feladatban pedig egy programot kellett készítenem azzal a céllal, hogy népszerűsítsem a helyes vízhasználatot. Ennek a versenynek köszönhetően sok új információt megtudtam a városom, valamint Magyarország vízhasználatáról.

A biológiaversenyekre – többek közt a fent említett versenyre is – a biológiatanárom, Révészné Japport Tünde segítségével készültem fel. A Karácsonyi János Katolikus Általános Iskolában kezdtem meg a tanulmányaimat, majd ennek az intézménynek a gimnáziumában folytattam – természettudományos tagozaton. Az iskolában szerencsére támogatják, segítik a versenyekre való felkészülésemet. Ötödikes koromban kezdtem el biológia versenyekre járni tanárnőm bíztatására, ekkor kezdtem megszeretni a tantárgyat. Többször volt lehetőségem országos versenyek döntőjében a legjobbak között lenni. Továbbra is szeretnék versenyekre járni, gyarapítani tudásomat. A távolabbi célom, hogy a sikeres érettségi után orvosi egyetemen folytathassam a tanulmányaimat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)