Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Írók, költők és művészek költöztek be a művelődési központba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. március 27. 20:00
Írók, költők és művészek költöztek be a művelődési központba
Volent Katinak, Focht Anitának és Misinkó Katalinnak nyílt kiállítása Gyulán

Írók, költők, művészek címmel nyílt kiállítás március 24-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban, ahol Volent Kati, Focht Anita és Misinkó Katalin képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat darabjain – ahogy azt a neve is elárulja – írók, költők, festők és színészek, egyszóval művészek szerepelnek. A kiállítást Székely Árpád műgyűjtő nyitotta meg. 

székely árpádmisinkó katalinfocht anita és volent kati

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Majdnem száz éve, hogy József Dezső bátyánk, a híres rajztanár áttelepült Gyulára – kezdte Székely Árpád. – Nyakas székely ember volt, amit kitalált, azt általában meg is valósította. Alapított egy rajziskolát, ahová több száz gyulai járt sok éven keresztül, hogy elsajátítsák a rajzolás alapjait. Számos híres művész járt ide, amikor pedig nyugdíjba vonult 1962-ben, Koszta Rozáliára bízta a szakkört. Az ő egyik tanítványa volt Volent Kati.

– Kapcsolatuk mindig kiváló volt. Dolgozott dekoratőrként, majd szabadúszó lett, de mindig azzal foglalkozott, amit szeret: festéssel, rajzolással. Rengeteg kiállítása volt az ország minden részén, az utóbbi harminc évben országos hírű művésszé vált. Amikor mester lett, neki is lettek tanítványai, egyikük Misinkó Katalin, a másik kiállítónk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Székely Árpád azzal folytatta, hogy Misinkó Katalin állatábrázolásokkal kezdte a művészkarrierjét – amely testhezálló, hisz a fiatal alkotónak vadászboltja van. Négy éve tanul Volent Katinál, szorgalmas és tehetséges, és már ő is túl van néhány tárlaton. Ha továbbra is ilyen kitartóan dolgozik, rengeteget fogunk még róla hallani.

– Katinak nem csupán tanítványai, de barátai is vannak. Focht Anitával – aki a harmadik kiállítónk – több mint húsz éve barátnők. Gyulán született, itt is lakott sokáig, de az élet szele elsodorta innen, ám a kapcsolatok nem szakadtak meg. Valódi autodidakta, aki nem tanult senkitől, mindent amit tud, azt a saját erejéből tudja. Anita értékmentő is, hisz egy időben rajzolta Gyula utcáit és házait, így megörökített olyan épületeket is, amelyek már nem léteznek.

– Egységesek, meg nem is a falakon látható portrék. Egységesen magas színvonalúak, de mindenik alkotó megmutatta általuk a saját lelkületét, tudását – összegzett Székely Árpád.

A tárlat április 24-ig tekinthető meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)