Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Genetikai feladatmegoldó versenyt rendeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. március 09. 11:00
Genetikai feladatmegoldó versenyt rendeztek Gyulán
A Czeizel Endréről elnevezett megmérettetés második fordulójára Békés megyéből érkeztek diákok

Megrendezték a Czeizel Endre Genetikai Feladatmegoldó Verseny második fordulóját a gyulai Erkel Ferenc gimnáziumban, amin ezúttal 23 diák mérte össze tudását. A március 4-én megtartott esemény fővédnöke prof. dr. Szabad János, a Szegedi Tudományegyetem professzora volt.

A programon Szűcs Levente igazgató köszöntött minden megjelentet, majd hangsúlyozta, hogy a genetika egyre inkább felértékelődik napjainkban. Szilágyi János a szervező tanárok egyike úgy fogalmazott: az esemény utolsó része egy olyan felkészülésnek, aminek a végállomása az érettségi lesz a diákok számára. Hozzátette: a leginkább érettségi előtt álló versenyző diákgárda tagjai minden bizonnyal izgalmas megmérettetésnek tekintik a nem mindennapi, genetikához kapcsolódó kérdéseket feszegető megmérettetést.

A versenydolgozatok megírása alatt a pedagógusok előadásokat hallgathattak meg. Elsőként Alkalmazott genetika az onkológiában címmel tért ki a témához kapcsolódó érdekességekre dr. Laczó Ibolya, majd dr. Ábrahám Csaba részletezte azt, hogy mit jelent a GMO-mentesség a gyakorlatban.

Szilágyi János tanár lapunknak elárulta: a különleges kihívás ötletgazdája Kmetykó András békéscsabai tanár, aki több szervezőtársával együtt kifejezetten Békés megyei középiskolásokat várt az összecsapásra.

– Ezt a versenyt első alkalommal rendezték meg. A megmérettetés háromfordulós, mindegyik fordulónak másik iskola ad otthont a szervezők közül: a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium. Természetesen minden forduló végén van díjazás is, és a legvégén a három forduló összesített eredményi alapján is hirdetnek győzteseket. A verseny fővédnöke dr. Szabad János professzor, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem tanára, aki a feladatsort is összeállította. Úgy gondolom, hogy feladatok ezúttal elég nehezek voltak, ám a lexikális tudás helyett inkább a kreativitást helyezték előtérbe – részletezte a program helyi szervezője.

A résztvevők és a helyezettek könyveket és okleveleket vehettek át jutalmul. A verseny második, gyulai fordulójának helyezettjei az alábbi versenyzők lettek:

1. Szijjártó Péter – Péter András Gimnázium és Kollégium, Szeghalom,

2. Born Boglárka – Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium,

2. Matejdesz Dóra – Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium,

3. Szűcs Attila – Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)