Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyuri bácsi bekapcsolódásra intett

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • KULTÚRA • 2017. március 09. 09:34
Gyuri bácsi bekapcsolódásra intett
A bükki füvesember szerint a természet nem csap be

szabó gyuri bácsi, a bükki füvesember

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Közel félezren hallgatták végig Szabó Gyuri bácsi kétórás előadását a gyulai művelődési házban március 7-én, kedden este. A bükki füvesember elsősorban nekik mondta el: ne várják el másoktól, hogy helyettük éljenek egészségesen.

Az elsődleges szabály az, hogy magunk vigyázzunk az egészségünkre. Igyunk-együnk helyesen, mozogjunk rendszeresen, naponta izzadjunk legalább tíz percig, járjunk orvoshoz minél sűrűbben, és nem utolsó sorban: fogyasszunk gyógyteát. Együnk a kertből, vásároljunk magyar terméket, kerüljük a tápszereket, az adalékanyagokat, a műanyagot, nagy mértékben a mérgeket. És mindezeket mi tegyük meg, ne bízzunk abban, hogy a doki elmegy majd helyettünk sétálni, elvégzi helyettünk az időszakos vizsgálatokat, megteszi helyettünk mindazt, amit nekünk kellene. Vegyük kezünkbe az életünket, ne halogassunk, lássunk neki már húszévesen.

Gyuri bácsi a művelődési ház nagyszínpadán egyetlen asztal és néhány félliteres ásványvíz társaságában uralta a terepet. Előrehaladott kora ellenére fiatalos lendülettel tartotta meg előadását, amelyben azokhoz szólt leginkább, akik még mindig nem értik: a megelőzés a legfontosabb. Ne várjunk csodákat, annak ellenére se, hogy valóban léteznek varázslatos erejű növények, tőlünk nem is túlságosan messzire, sokszor csupán egy karnyújtásnyira, de hiába vannak ott, ha nem élünk velük. Inkább megvesszük és megesszük a bizonytalan összetételű külföldi gyorstermékeket, aztán teli hassal beülünk a tévé elé.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A bükki füvesember évek óta járja az országot, beszél a beteg magyar emberhez, imádkozik érte, ám emellett igyekszik rávezetni az ország népét a helyes útra, elvezetni őt az őseink által felhalmozott tudáshoz. Ismereteinek nagy részét, mint mondta, nagymamájától tanulta, aki fiatal leányként a felmenőitől gyűjtötte be a boldog és hosszú élet titkait. Hatéves kora óta figyelte, nyolc éven át hallgatta az asszonyt. Tagadhatatlan, vallja Gyuri bácsi, léteznek olyan gyógymódok, amelyek bizonyítottan a honfoglalásig vezethetők vissza. Hisz az évszázados tapasztalatban, hisz a hagyományok erejében, és örül annak, hogy érdeklődését, igyekezetét Magyar Örökség díjjal jutalmazták. Ő az egyetlen az országban, akit a népi gyógyászat terén kifejtett tevékenységéért ily módon elismertek.

Magyarországon nagyon nagy a baj, hangzott el többször is a keddi tájékoztatón. A lakosság számarányához képest hazánkban halnak meg ugyanis a legtöbben rákos megbetegedésben a világon. Az a legelszomorítóbb, hogy ennek nem így kellene lennie, hisz tenni lehetne ellene, ki lehetne védeni. Gyuri bácsi szerint annyi lenne csak a dolgunk, a feladat, hogy fogadjuk el és kövessük a javaslatait. Kezdjük azzal, ha már tavasz van, hogy takarítsuk ki alaposan a szervezetünket, szabaduljunk meg a méreganyagoktól, a rengeteg lenyelt és belélegzett szeméttől, támasszuk alá, építsük fel újra az immunrendszerünket. Igyunk például csalánteát egy hónapon át, hetente egyetlen csészényit. Vagy szokjunk rá a diólevélből készült főzethez. A hölgyek a cickafarkot se dobják ki, és még sok minden mást sem a kertből, így a galagonyát is tegyék el olyan helyre, ahol megtalálják, és ahonnan elővehetik, amikor felmegy a vérnyomásuk. Ha kirándulni megyünk, ne tétlenkedjünk, nézzünk körül, szedjünk málna- és szederlevelet. Hogy miből mennyit és mikor fogyasszunk, arról a gyorgytea.hu oldalon is tájékozódhatunk, ugyanott meg is rendelhetjük, amit máshonnan nem tudunk beszerezni. Biztos megoldás lehet az is, ha beleolvassunk Szabó Gyuri bácsi könyveibe, amelyekhez a portál webshopjában úgyszintén hozzájuthatunk. A szükséges információk elérését ma már mobilapplikáció is segíti, a honlap ennek letöltését is biztosítja, a lényeg azonban az, hogy ami a tennivalónkat illeti, legyünk következetesek és gyorsak, mert jó esetben akár harminc évvel is megfiatalíthatjuk öt év alatt a szívünket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Lassabban kellene élnünk, hangsúlyozta a gyógyász, az időben elhúzódó evésekkel be kellene csapnunk az agyunkat, meghazudtolnunk saját szervezetünket. A bőségesen előálló nyál ugyanis támogatná az emésztésünket, a rágás az átverést, hisz az eszünk végül elhinné, hogy jóllaktunk. Ne engedjük, hogy elhízzunk, elzsírosodjunk, elhájasodjunk, táplálkozzunk nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel, kúráljuk magunkat orbáncfűvel, ha bánt némi gyomorideg.

Gyuri bácsi azt tanácsolta, legyenek a férfiak is elővigyázatosak, ne szégyelljék magukat nőiesnek tűnő füves dolgokkal foglalkozni, mert baj lehet belőle. Vegyék tudomásul, hogy igaz az a mondás, ami szerint fűben-fában orvosság, és tartsák is magukat hozzá. Nekik a kisvirágú füzikét ajánlotta: amennyiben elmúltak ötvenévesek, akkor már éljenek is vele, egyelőre csak havonta egyszer, tíz év múlva viszont már heti gyakorisággal. De a fokhagymát, a hagymát, a hegyes erős paprikát, a paradicsomot, a petrezselymet, a sárgarépát, a pirított sütőmagot, a szilvát, az aszalt szilvát, a borsóhüvelyt, a céklát, a feketeáfonyát, a somlekvárt, az almamagot, a barackmagot, a fehér és a piros lóherevirágot, illetve a Béres Cseppet se mellőzzék, az asszonyok sem, mert a felsoroltak mindenikének szerepe van a rákmegelőzésben. És ha teljesen jól szeretnék érezni magukat, akkor a kerti, mezei és erdei finomságok halmaza mellé a fagyöngyöt is szerezzék be. Ám ne érjék be ennyivel, akarjanak még több jót maguknak, és naponta egyenek meg egy körömvirágot is, főként a tavasztól őszig tartó időszakban. Útmutatás Gyuri bácsitól hétfőtől péntekig kérhető a 46-390-278-as telefonszámon.

„A természet nem csap be bennünket. A Jóisten óvja meg Önöket!” – mondta zárszóként a népszerű füvesember, aki Gyula város és a szervezők ajándékával, köszöneteivel, hatalmas tapszuhatagával köszönhetett el a publikumtól.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0010.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)