Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közigazgatási ügyintézések díjai szűnnek meg március második felétől

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. március 07. 16:31
Közigazgatási ügyintézések díjai szűnnek meg március második felétől
A változások közül 15 a magánszemélyeket, 5 pedig a vállalkozásokat érinti

Az állami rezsicsökkentés folytatásaként több közigazgatási illeték és igazgatási szolgáltatási díj megszüntetéséről döntött a parlament a kormány javaslatára – áll a Békés Megyei Kormányhivatal közleményében. A Magyar Kormány tavaly lakossági konzultációt tartott az ügyben 2016. július 11. és augusztus 20. között, amelynek a figyelembevételével készítették elő a vonatkozó törvényjavaslatot. A most elfogadott döntés értelmében 2017. március második felétől 20 hatósági eljárás díját szüntetik meg, amelyből 15 magánszemélyek, 5 pedig a vállalkozások terheit csökkenti. 

Ezentúl többek között nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem. 

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése érdekében nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány (OEP-igazolás) kiállításáért. Megszüntetik továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illetéket is. 

A vállalkozások terheit a későbbiekben jelentősen könnyíti, hogy mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.

Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot például évente kétszer díjmentesen lehet lekérni. 

A módosítás értelmében illetékmentes lesz az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása, illetve a döntés érinti az igazságszolgáltatást is, a továbbiakban ugyanis nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén. 

Az újabb bürokráciacsökkentő intézkedés az idei évben a magánszemélyeknek várhatóan közel 400 milliós, míg a vállalkozásoknak mintegy 1,2 milliárd forintos megtakarítást jelent majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)