Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Akadémiai elismerés Kereskényi Miklósnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • NA • HÍREK • 2017. január 30. 07:42
Akadémiai elismerés Kereskényi Miklósnak
A díjat a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László adta át

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, az Akadémia nagyon fontosnak tartja a tudományokkal foglalkozó tanárok megerősítését, mert úgy gondolja, szemléletük az oktatásban is megjelenik.

____Eredeti-31721398073_0503e27830_o.jpg

az MTA Székházában Lovász László elnök és TÖRÖK ÁDÁM FŐTITKÁR adta át Kereskényi Miklósnak a kutatói díjat

Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

A napokban akadémiai elismeréssel jutalmazták Dr. Kereskényi Miklóst, az Erkel Ferenc Gimnázium földrajz-történelem szakos tanárát. A középiskola címzetes igazgatója 11 pedagógus társaságában vehette át immáron második Pedagógus Kutatói Pályadíját.

„2015-ben megjelent egy könyvem a XVIII. század agrártörténetéről – mondta el Kereskényi Miklós a Gyulai Hírlapnak –, egy statisztikai jellegű mikrotörténeti munka, amely a gyulai uradalom 1730 és 1737 közötti gazdaságtörténetével foglalkozik. A Pedagógus Kutatói díjra jelentkezésemet e könyv megmérettetésének szántam. Különösen fontos volt számomra, hogy odaítéléséről akadémiai szakbizottságok döntöttek, tehát a pályamunka díjazása szakmai elismerést is jelent. Ugyanakkor nem először próbálkoztam: 2005-ben a feleségemmel, Cseh Edittel közösen írott könyvünket, a Gesztet is elküldtük jelölésre, és azzal is sikerrel jártunk. Akkor kihívásnak éltem meg a jelentkezést, most viszont kifejezetten a szakmai vonatkozások-észrevételek miatt pályáztam.

A díjat a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László adta át, aki ünnepi beszédében kiemelte, hogy az Akadémia nagyon fontosnak tartja a tudományokkal foglalkozó tanárok megerősítését, mert úgy gondolja, sokat segíthetnek a fogyó létszámú tudós társadalom utánpótlásában, s szemléletük az oktatásban is megjelenik. Ebben igaza van, aki kutat, másképp lát egy problémát, másképp gondolkodik róla, és másképp közelít hozzá.

Feltűnő volt, hogy a díjazott tudományok nagyobb része az alkalmazott tudományágak közé sorolható, pedagógia, kommunikáció, természettudományok (kémia, fizika), ami viszont kifejezetten meglepett: a humán tudományt elsősorban a néprajz és a történelem képviselte.”

 

____Eredeti-KM_book.jpg

kereskényi miklós két könyvének a borítója

Fotó: Gyulai Hírlap

Kereskényi Miklós tavalyi gyulai könyvbemutatójáról a Gyulai Hírlap online is beszámolt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)