Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hiánypótló munka jelent meg Békés vármegye agrártörténetéről

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M. K. • KULTÚRA • 2016. január 21. 09:00
Hiánypótló munka jelent meg Békés vármegye agrártörténetéről
Kereskényi Miklós a Harruckern uradalom falvainak gabonatermelését vizsgálja könyvében
____Eredeti-kereskenyi_konyv_borito.jpg

Részlet a könyv borítójáról 

Fotó: Gyulai Hírlap

Kereskényi Miklós néhány héttel ezelőtt megjelent könyvében (A gabonafélék termesztése és a kilenced szedése a gyulai uradalomban, 1730-1737) a megye öthatodára kiterjedő Harruckern uradalom falvainak gabonatermelését vizsgálja az újratelepedés (1711) utáni évtizedekben. A korabeli Békés vármegye tizennyolc települése mellett néhány Zaránd megyei falu (Elek, Székudvar, Gyulavarsánd) termelését is tárgyalja. (A falvakat, a könyv mellékletében, Paulovics András korabeli, élvezhető nagyságú, színes térképe mutatja.)

A szerző ezúttal nem a hagyományos történészi megközelítést választotta, hanem a történeti statisztikai módszer nyomvonalát (is) követve adatgazdagon, sok esetben elsőként közöl az egyes településekre és az uradalom egészére vonatkozóan számszerű, viszonylag megbízható, a termelés nagyságára, a gabonatermelés belső szerkezetére, a termelő körzetek elhelyezkedésére stb. vonatkozó adatokat és megállapításokat.

A szerző a regionális szintű megközelítést finomítja, mivel az egyes településekkel, valamint a településekben összeírt mintegy hatezer parasztgazdaság átlagát véve, az átlagos parasztgazdasággal kapcsolatban számos érdekes, teljesen újszerű megállapítást tesz. 

A szántóföldi növénykultúrák mellett, elsőként a megyei szakirodalomban, számba veszi a kerti vetemények termelését, s annak sokszínűsége talán meglepi az olvasót is.

Kereskényi Miklós könyvének bemutatója január 26-án 17 órától lesz a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A szerzővel Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója beszélget.

(Kereskényi Miklós: A gabonafélék termelése és a kilenced szedése a gyulai uradalomban (1730–1737). Közlemények Békés megye és környéke történetéből 12. Szerk.: Erdész Ádám. Gyula, 2015)

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)