Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újból virágba borulnak a citrusfélék

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2016. december 18. 07:00
Újból virágba borulnak a citrusfélék
Ezek a napok a legfontosabbak a terméshozás szempontjából
____Eredeti-citromfa.jpg

képünk illusztráció

Forrás: willowpower.wordpress.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Hamarosan újból megajándékoznak minket a termő citrusfélék a virágjaikkal. A narancs, citrom, mandarin ilyenkor készül fel a virágzásra, hogy a terméseikkel átéljék az „anyaság” magasztos mivoltát.

Ha alaposan szemügyre vesszük a hajtásokat, a hónaljakban kicsi „szemölcsök” dugják ki kis fejeiket, melyekből hamarosan illatos, fehér virágok lesznek. Ezek a napok a legfontosabbak a terméshozás szempontjából. Fontos az egyenletes hőmérséklet, az egyenletes vízellátás és a tápanyagok jelenléte. Bármelyik hiánya vagy többlete már virághullást eredményez. Ilyenkor szükség van az eszünkre és a szívünkre, hogy együtt éljünk ezekkel a fantasztikus növényekkel.

A téli lakásokban a száraz levegő próbára teszi ezeket a növényeket (egyébként mindegyiket), így erre is ügyelnünk kell. A párologtatás ne gőzölés legyen! A szekrény tetejére elhelyezett vizesedény lassú kipárolgása eredményesebb, mint a radiátorra vagy egyéb fűtőtestre tett vizesedény vagy vizes ruha.

A lakásban is megtámadhatják kártevők a kedvenceinket. A pajzstetvek, míg kisebbek, fehér, krémszínű kis, milliméternyi pontok, melyek később növekednek és megbarnulnak. Nyomukban, a székletük miatt, megjelenik a korompenész, mely által elcsúful az egész növény, és a virágok is lehullnak. Előzzük meg a bajt! A másik károsító az atka, mely sokszor csak az elhalványuló levelek és a szintén ragacsos mézharmat látványával jelzi alattomos jelenlétét. Ezek ellen a károsítók ellen kiváló – a lakásban is alkalmazható – aeroszolos készítmények állnak rendelkezésünkre a gazdaboltok készletében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)