Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mézkirálynő jelenlétében új mézlovagrendet avattak Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2016. december 10. 10:27
A mézkirálynő jelenlétében új mézlovagrendet avattak Gyulán
Konferenciával és fáklyás felvonulással kezdődött a mézfesztivál
Szakmai konferenciával, a mézkirálynő és a mézlovagrendek fáklyás felvonulásával kezdődött a IX. Méz- és Mézeskalács-fesztivál Gyulán december 9-én. A Gyulai Polgármesteri Hivatal dísztermében összegyűlt vendégek fórumon – amelyet dr. Görgényi Ernő polgármester nyitott meg – értékelték a méhészet 2016-os évét, majd a Tótkomlósi Fúvószenekar kíséretében vonultak a várig, ahol egy új lovagrendet is felavattak.
____Eredeti-IMG_8605.jpg

DR. görgényi ernő polgármester köszöntötte a mézfórum résztvevőit

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Minden településnek az a célja, hogy azokat a gazdasági alapokat megteremtse és erősítse, amelyek biztosítják a fejlődést – kezdte dr. Görgényi Ernő. – Szerencsés az az eset, amikor több lábon tud állni egy település, valamint szerencsés helyzet, ha az egyes ágazatok jól kiegészítik egymást. Gyula város szerencsés helyzetben van, hiszen fennáll ez a helyzet. Meghatározó nálunk a turizmus, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Elsőre az ezekhez kapcsolódó értékek ugranak be mindenkinek, így a Gyulai Várfürdő vagy a Gyulai Kolbász, de a méz is évről évre erősödik városunkban.

A polgármester kifejtette, hogy minden olyan helyen, ahol a város termékeit meg lehet vásárolni, megtalálhatjuk a gyulai mézet is. Elmondása szerint ezek az ágazatokat szinergikusak, tehát jól kiegészítik egymást, ezért is volt remek ötlet, amikor nyolc évvel ezelőtt a Békés Megyei Méhész Egyesület elhatározta, hogy létrehozza a fesztivált, hiszen ez egyszerre szolgál minden ágazatot. Sikertörténet az elmúlt nyolc év, a rendezvény egyre sikeresebbé vált az évek elteltével, valamint egyre meghatározóbb szerepet játszott a város turisztikai életében.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint ahhoz, hogy olyannak lássák a világot a minisztériumból amilyen, ahhoz nem csak a saját tapasztalatikra van szükség, hanem egy közösségére is. Az államtitkár elismerését fejezte ki dr. Görgényi Ernőnek, hiszen ahogy fogalmazott: „elévülhetetlen érdemei vannak Gyula felvirágoztatásában”, a méhésztársadalom is valami hasonlóra törekszik.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0008.JPG

mézlovagrendek gyülekeztek a gyulai városháza kapujában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szakmai fórum végeztével már gyülekeztek az emberek a városháza előtt. Nem is kellett rá sokat várni, hogy a Tótkomlósi Fúvószenekar és Rozmann Gréta, 2016 magyar mézkirálynőjének vezetésével elinduljon a fáklyás tömeg a gyulai vár felé. Szemkápráztató látványt nyújtott, ahogyan a színes taláros forgatag, lovagrendjük zászlajával vonult végig a városon, a várnál pedig már mézes kóstolóval és pálinkával várták a vendégeket.

A vár udvarán felsorakoztak az ország minden tájáról és a határon túlról érkezett mézlovagrendek. Elől egy hosszú sorban a Szent István Mézlovagrend sorakozott Székesfehérvárról, ők vártak az avatásra. Molnár Ferenc méhészmester, a Göndöcs Benedek Mézlovagrend nagykövete avatási beszédében kitért a lovagi életre, és az azzal járó feladatokra, majd az ő segítségével tették le esküjüket a székesfehérvári méhészek.

Az eskütétel után Rozmann Gréta ütötte lovaggá a Szent István Mézlovagrend tagjait, majd Vadas Gábor, a Magyarországon elsőként alapított Szent Ambrus Mézlovagrend nagymestere fogadta el a jelölteket. Az esemény végén a Gönöd Benedek Lovagrend is bővült két új taggal.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0071.JPG

a mézkirálynő az avatási ceremónián a gyulai várban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)