Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ideje kitenni a madáretetőket!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2016. november 27. 07:00
Ideje kitenni a madáretetőket!
A kis kertésztársaink sok gyommagtól mentenek meg minket
____Eredeti-madaretetes.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: feederwatch.org

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! 

Természetesen nem lehet minden bajunkat az időjárásra fogni – az angolok ezt szívesen teszik. A rossz hangulatunkat az időjárás viszontagságaival magyarázzuk, pedig magunkon belül nincs rossz idő. Ha kimegyünk a rossz időre, és teszünk magunkért, másokért, mindig jobban érezzük utána magunkat.

Talán tehetünk kis kertésztársainkért is, ha a madáretetőket kitesszük, és megrakjuk elemózsiával. Most már olyan az „időjárás”, hogy jó, ha etetjük hűséges segítőinket. Az etetőket olyan helyre kell kitenni, ahol a kis madarak röpte biztonságos, és nem kell tartani a cicusoktól és a karvalyoktól, valamint egyéb ragadozóktól. Időnként megjelennek városunkban a balkáni gerléken kívül az igazi, kisebb termetű vadgalambok és az örvös galambok is. Ezek szívesen fogyasztanak búzát, cirokmagot. Amennyiben van lehetőségünk, könnyítsük meg nékik is az áttelelést. Sok gyommagtól mentenek meg minket kertjeinkben kutakodva. Ha enni kapnak kis barátaink, a közelben raknak fészket, ami mindig jó jel a jövőre gondolva. Nehogy ők is lefalcoljanak Britanniába!

Az itatás nagyon fontos, hogy ne kelljen nekik sokat repülniük víz után. Ha olyan tálat, cserép alátétet teszünk ki nékik, amelyben tisztálkodni is tudnak, az az igazi! Ha az etető közelében megfelelő magasságban odút rakunk ki, nagy eséllyel be is lakják azt márciusra. Higgyék el, nagyon megéri!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)