Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Itt és Most Társulat rögtönzött Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. november 16. 15:30
Az Itt és Most Társulat rögtönzött Gyulán
Az improvizációs csoport felejthetetlen perceket okozott a közönségnek
Az Itt és Most Társulat lépett fel a gyulai Vigadóban november 15-én. A társulat egy improvizáló, azaz rögtönző színházi csoport, amelynek lényege, hogy nem előre megírt forgatókönyvek szerint haladnak, hanem különböző játékokkal és kitalált helyzetekkel igyekeznek felépíteni egy történetet. Horváth-Töreki Gergely, a társulat vezetője kifejtette, hogy a csoport neve is a műfajból adódik.
____Eredeti-05.JPG

Az Itt és Most Társulat a gyulai Vigadóban lépett fel 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

– Alapvetően semmi nincs előre megbeszélve – kezdte Horváth-Töreki Gergely. – Az improvizációs színház a rögtönzésre épül. Különböző szabályok és a nézői ötletek alapján, minimális információkkal játékokat, jeleneteket építünk fel. Ezek bármilyen korban, térben és időben játszódhatnak. Akár egy egész estés jelenetet is lehet rögtönözni, de a mostani alkalommal rövid, gyors játékok lesznek, amelyekbe akár nézőket is bevonhatunk.

 

____Eredeti-26.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

A társulat már öt éve létezik, de a tagcserék miatt a mostani formáció körülbelül féléves. Az ország minden tája ad színészeket a társulatba, így vannak budapestiek, győriek és soproniak is. A színháznak ez a fajtája nagyon nagy kihívás, hiszen alapvetően kisebb térben él igazán az előadás, így a nagyszínházi térben többet kell beleadni.

A társulat tagjai mondatokat és szavakat gyűjtöttek a nézőközönséget alkotó diákoktól az előadás megkezdése előtt, ezek közül fel is használtak néhányat a jelenetek során. A gyerekek az első perctől kezdve ráhangolódtak a műsor különlegességét adó rögtönzésre, így gyakran egymás szavába vágva igyekeztek instruálni a csoport tagjait.

 

____Eredeti-17.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

A játékok között volt olyan, amelyben egy adott szituációt kellett eljátszani, majd ugyanazt egyre rövidebb idő alatt előadni, de megismerkedhettünk egy tyúktolvaj, erőszakos távolnéző bűnözővel is: a jelenetben a „bűnös” nem hallotta, hogy mivel vádolják, erre a többiek rávezetésével kellett rájönnie.

Az Itt és Most Társulat egy rendkívül színvonalas előadást tartott Gyulán, ezáltal a rögtönző színházak népszerűsége is növekedhet. 

 

____Eredeti-01.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)