Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kreatív oktatásról tartottak konferenciát a gyulai román gimnáziumban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. november 11. 18:00
A kreatív oktatásról tartottak konferenciát a gyulai román gimnáziumban
Többéves munka eredménye az a taneszközcsomag, amely új lendületet adhatnak a hazai román oktatásnak
Innováció és kreativitás a hazai román nemzetiségi oktatásban címmel tartottak konferenciát november 11-én a Nicolae Balcescu Román Gimnáziumban. Czeglédiné dr. Gurzó Mária, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, hogy az elmúlt hat évben két TÁMOP-os, európai uniós fejlesztésben vettek részt, amelyek a hazai román nemzetiségi oktatást szolgálják.
____Eredeti-DSCN4529.JPG

Konferencia a Nicolae Balcescu Román Gimnáziumban

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária

– Egy taneszközcsomag született a pályázatok által, hagyományos és online formában egyaránt – mondta Czeglédiné dr. Gurzó Mária. – Ezek a felső és alsó tagozatokat, valamint a gimnáziumokat is megcélozták. A legtöbb iskolánk két tannyelvű, de vannak nyelvoktató iskolák is, például Magyarcsanádon, ezek is kaptak a tankönyvcsomagból. Modern, a kommunikációt a középpontba helyező könyvekről van szó, amelyek egy időben közvetítenek ismereteket, és fejlesztenek attitűdöket.

Az új tankönyvcsomag 

Az igazgató elmondása szerint a munkába bevontak romániai, illetve egyetemi tanárokat is, akik közösen dolgoztak a helyi oktatókkal az elmúlt hat év során. Mintegy száz ember együttműködésének eredménye lett a végső könyvcsomag. Román nyelvi és irodalmi, amelyek kitérnek a társművészetekre, valamint a román népismerethez kötődő anyagok kerültek a könyvek témái közé.

– A mai konferenciának a lényege, hogy meghívtuk az alkotókat és a résztvevőket, illetve mind a tizenhárom iskolát, azok igazgatóit, munkaközösségük vezetőit, tanárait. Ismertetni próbáljuk a fejlesztések eredményeit, és a taneszközöket meg is rendelhetik. Egy általános prezentáció után valamennyi alkotó ismerteti a filozófiáját és módszertanát, amellyel kifejezték a tartalmat. Ezek a tankönyvek teljes mértékben kompatibilisek az érvényben lévő követelményekkel és kerettantervekkel, így új lendületet adhatnak a hazai román oktatásnak. A csomag nem csak tanít, de nevelő szándéka is van. Nyitottságra és befogadásra neveli a tanulókat, fejleszti a morális készséget.

Köszöntőjében az igazgató megerősítette az elmondottakat, bemutatta a fejlesztések menetét és a jelenlévőket, akik valamilyen formában segítették a könyvcsomag létrejöttét. A nap további részében évfolyamokra és tematikára lebontva ismerhette meg a közönség az elkészült anyagokat.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)