Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kulcsmozzanatok a protestantizmus Békés megyei történetéből

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2016. szeptember 20. 09:15
Kulcsmozzanatok a protestantizmus Békés megyei történetéből
Konferenciát rendeznek szeptember 23-án Gyulán a reformáció emlékéve alkalmából
____Eredeti-leveltar.JPG

A konferenciát a Békés Megyei Levéltár szervezi

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

A reformáció kezdetének közelgő, 500. évfordulója alkalmából tartanak konferenciát Kulcsmozzanatok a protestantizmus Békés megyei történetéből címmel szeptember 23-án a gyulai városháza dísztermében.

Az eseményt a Békés Megyei Levéltár szervezi a Nemzeti Kulturális Alap, a gyulai önkormányzat és a Reformáció Emlékbizottság támogatásával.  

A 10 órakor kezdődő konferencián Baráth János református lelkipásztor mond köszöntőt. A rendezvényt Kovács Eleonóra, az Országos Levéltár főlevéltárosa, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyűjteményi Tanácsának elnöke nyitja meg.

A tudományos ankéton Rüsz-Fogarasi Enikő, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem dékánhelyettese A lengyel unitáriusok Erdélyben címmel tart előadást, Demmel József, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos munkatársa Haan Lajos és Szeberési Gusztáv békéscsabai lelkészek ellentmondásos kapcsolatát elemzi, míg Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke az 1945 utáni pártállami egyházpolitikáról beszél majd.

A Békés Megyei Levéltár munkatársai közül többen is előadást tartanak a rendezvényen. Erdész Ádám, a levéltár igazgatója a 18–19. században élt térségi evangélikus lelkészek írásaiban tárja fel az identitáselemeket. Héjja Julianna Erika főlevéltáros a protestáns tisztviselők 18–19. századi karrierlehetőségeit ismerteti, Bódán Zsolt osztályvezető a füzesgyarmati unitárius egyház születéséről tart előadást, Sáfár Gyula igazgatóhelyettes pedig az evangélikus egyház és a hatalom viszonyáról értekezik majd. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)