Főzőverseny a gyulai Román Kulturális Központ udvarán
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Az eseményre Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből, valamint Budapestről és Romániából is érkeztek csapatok. A reggel indult eseményen köszöntőt mondott a rendezvény házigazdája, Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központjának igazgatója. Mellette üdvözölte az egybegyűlteket Kreszta Traján parlamenti képviselő, valamint Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is. A köszöntők után vette kezdetét a főzőverseny, a rendezvény ideje alatt a versenyzők és kísérőik végig autentikus román népzenét hallgathattak.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Az esemény szervezője, Vetróné Negreu Mariana lapunknak kiemelte: az évek óta megrendezett fesztiválon résztvevő csapatok maguk dönthetik el, milyen étellel neveznek a versenyre.
– A főzésnél az alapvető higiéniai és tűzvédelmi szabályokat kell betartani, más egyéb kötelezettsége nincs a versenyzőknek. A zsűri tagjainak kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy mindannyian vendéglátásban gyakorlott szakemberek legyenek, így idén Brindás Jánost, Gaál Tibort és Ruck Györgyöt hívtuk el az eseményre – tette hozzá a házigazda.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Cser Sándor, az egyik versenyzője elárulta, hogy kétféle ételt készít ezen a napon: marhapörköltet és egy jó adag hagyományos román pacallevest, és utóbbival nevez majd az ételek versenyén.
– A feleségem a román gimnáziumban dolgozik, gyakran járok velük kirándulni és olyankor is én főzök. Így jött a versenyen való indulás ötlete – részletezte a nap egyik szakácsa, aki elárulta, az általa választott pacalleves nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető ételek közé.
– Elsőként egy marhahús alaplevet kell készíteni csonttal, közben elő kell főzni a pacalt több lében, majd a zöldségek következnek, amiket utána kiveszünk és lepasszírozunk. Közben répát futtatunk olajon pirospaprikával, ami szintén a levesbe kerül majd. Ha mindezt hozzáadtuk, aztán jön a savanyítás, végül tojásos, lisztes, tejfölös keverékkel sűrítem be a levest – árulta el receptjét Cser Sándor.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba