Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Román ételeket főztek Nagyrománvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2016. szeptember 10. 10:26
Román ételeket főztek Nagyrománvároson
A XII. Országos Román Gasztronómiai Fesztivál főzőversenyén 30 csapat mérte össze tudását
Több mint 30 csapat indult az idei Román Kulturális Központban megrendezett XII. Országos Román Gasztronómiai Fesztivál főzőversenyén. Az eseményt szeptember 10-én tartották meg, és ezen a napon minden résztvevő szerencsésnek mondhatta magát, mert idén is kiváló idő fogadta a román és magyar tradicionális ételek készítőit.
____Eredeti-roman_gasztrofeszt_2016_csuszi.JPG

Főzőverseny a gyulai Román Kulturális Központ udvarán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményre Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből, valamint Budapestről és Romániából is érkeztek csapatok. A reggel indult eseményen köszöntőt mondott a rendezvény házigazdája, Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központjának igazgatója. Mellette üdvözölte az egybegyűlteket Kreszta Traján parlamenti képviselő, valamint Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is. A köszöntők után vette kezdetét a főzőverseny, a rendezvény ideje alatt a versenyzők és kísérőik végig autentikus román népzenét hallgathattak.

 

____Eredeti-GYHRCSD_002.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az esemény szervezője, Vetróné Negreu Mariana lapunknak kiemelte: az évek óta megrendezett fesztiválon résztvevő csapatok maguk dönthetik el, milyen étellel neveznek a versenyre.

– A főzésnél az alapvető higiéniai és tűzvédelmi szabályokat kell betartani, más egyéb kötelezettsége nincs a versenyzőknek. A zsűri tagjainak kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy mindannyian vendéglátásban gyakorlott szakemberek legyenek, így idén Brindás Jánost, Gaál Tibort és Ruck Györgyöt hívtuk el az eseményre – tette hozzá a házigazda.

 

____Eredeti-GYHRCSD_025.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Cser Sándor, az egyik versenyzője elárulta, hogy kétféle ételt készít ezen a napon: marhapörköltet és egy jó adag hagyományos román pacallevest, és utóbbival nevez majd az ételek versenyén.

– A feleségem a román gimnáziumban dolgozik, gyakran járok velük kirándulni és olyankor is én főzök. Így jött a versenyen való indulás ötlete – részletezte a nap egyik szakácsa, aki elárulta, az általa választott pacalleves nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető ételek közé.

– Elsőként egy marhahús alaplevet kell készíteni csonttal, közben elő kell főzni a pacalt több lében, majd a zöldségek következnek, amiket utána kiveszünk és lepasszírozunk. Közben répát futtatunk olajon pirospaprikával, ami szintén a levesbe kerül majd. Ha mindezt hozzáadtuk, aztán jön a savanyítás, végül tojásos, lisztes, tejfölös keverékkel sűrítem be a levest – árulta el receptjét Cser Sándor.

 

____Eredeti-GYHRCSD_013.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)