Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is megnyitották a Gyulai Végvári Napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. július 30. 11:20
Hivatalosan is megnyitották a Gyulai Végvári Napokat
Dr. Görgényi Ernő: olyan élményeket kínál a fesztivál, amelyeket az Alföldön máshol nem lehet átélni
A programok már a reggeli órákban elindultak július 29-én, de hivatalosan csak este nyitották meg a Gyulai Végvári Napokat. A színpad elé felsorakozó hagyományőrző csapatok előtt dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.
____Eredeti-_DSF3937mm.JPG

Dr. Görgényi Ernő jelképesen átadta a vár parancsnokságát a hagyományőrző csapatoknak

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A gyulai nyár szinte minden este kínál valamilyen kulturális élményt vagy programot, amelyeknek sorában kiemelkedő rendezvény a Gyulai Végvári Napok – kezdte a polgármester. – Egy egyedülálló, különleges fesztivál, amely olyan élményeket kínál, amelyeket az Alföldön sehol máshol nem lehet átélni. Egy középkor végén épült vár falai között és előtt hagyományőrző csapatok nem küzdenek máshol, autentikus környezetben, hiteles emberek mutatják be nekünk, hogy hogyan folyt 1566 nyarán az ostrom, amelynek eredményeként elesett a vár. Az idei évnek aktualitást ad, hogy a harcok 450. évfordulójára emlékezünk.

Dr. Kovács József

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a végvárakról és azok fontosságáról beszélt, majd hivatalosan is megnyitotta a fesztivált.

Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Iskolájának vezetője ismertette a rendezvény történelmi hátterét, összefoglalta, hogy mivel kellett szembenézni Kerecsényi Lászlónak és a várvédő hősöknek az ostrom alatt.

Prof. dr. Csikány Tamás

Kónya István alpolgármester, az 1566-os emlékév lebonyolításáért felelős városvezető számot adott az eddig megrendezett és elkövetkezendő programokról. A tavasszal meghirdetett, iskolások számára meghirdetett történelmi vetélkedő is véget ért, eredményhirdetését egybefűzték a megnyitóval: a harmadik helyezett a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium csapata lett, a másodikok az Erkel Ferenc Gimnáziumból érkezett diákok, míg az első helyett a Karácsonyi iskola másik csapata szerezte meg.

A megnyitó végén dr. Görgényi Ernő átadta a vár parancsnokságát a hagyományőrző csapatoknak, az este pedig a Hooligans együttes jubileumi koncertjével zárult.

A szombati nap sem marad programok nélkül. A nap folyamán tüzérségi bemutatót és agárfuttatást is megtekinthetnek a kilátogatók, majd 19.30-kor következik a vár ostromának felidézése. A nap sztárvendége Rúzsa Magdi lesz, a koncert után pedig egy tűzzsonglőr-bemutatóval zárul a fesztivál második napja.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)