Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A blues királya szívesen jön Gyulára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Bimbó LajosINTERJÚ • 2016. július 20. 20:00
A blues királya szívesen jön Gyulára
Deák Bill Gyula: nagyon nagy űr marad utánunk
Amikor megtudtam, hogy Deák Bill Gyula, azaz a blues királya érkezik a városba, rögtön tudtam, hogy ott a helyem. Kiss Jánosnak, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. rendezvényszervezőjének köszönhetően a július 15-ei koncert előtt elbeszélgethettem a „legfeketébb hangú fehér énekessel”, ahogy Chuck Berry mondta róla. Mert nem interjú volt ez, hanem beszélgetés. Beszélgetés egy olyan emberrel, aki a blues királyaként is olyan maradt, mint amilyen kezdetben volt.
____Eredeti-deakbill_ps_7.jpg

Deák Bill Gyula 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

– Milyen érzés ekkora példaképnek lenni?

– Ez nagyon-nagy dolog és nagyon jó dolog. Örülök neki, hogy ennyire szeretnek az emberek, de ez valószínűleg azért van, mert letettünk nagyon sok mindent az asztalra.

– Van egy barátom, aki ezelőtt sok-sok évvel, kilencévesen, ajándékba kapott egy Neoton-jegyet. De amikor odaért, kiderült, hogy a jegy egy Hobo Blues Band-belépő volt. Ott hallotta Önt először színpadon, és a saját bevallása szerint ott fordult meg az zenei ízlése. Mit gondol, ha Deák Bill Gyula rendszeresen szerepelne a tévében, egy igényes műsorban, mit jelentene az a blueszenének?

– Biztos, hogy sokat számítana, hiszen a tv-nek nagyon nagy ereje van. Most keresett meg az egyik kereskedelmi csatorna, hogy csináljunk egy riportot. Sokat számítana, ha többet lennék a tv-ben, ha többet játszanák a dalaimat a rádióban. De, és ezt remélem, nem veszik nagyképűségnek, azért mindenbe nem megyek el! Hívtak több főző- és tehetségkutató műsorba is, de nem megyek el akárhova.

– Azt hiszem, sok ember nevében megköszönhetem, hogy ez így van. Nemrég beszélhettem egy karatenagymesterrel egy edzőtáborban, ő azt mondta a résztvevőknek: „Soha ne hagyjatok ki egyetlen edzést sem, mert minden kihagyott edzés, egy elvesztegetett nap az életetekből!" Ön is így érez a koncertjeivel kapcsolatban?

– Igen, én is így érzek. Bár az az igazság, hogy én otthon is szoktam gyakorolni, amikor nincs ott az asszony. Az a lényeg, hogy szívből jöjjön az egész, mert ha csak pénzért csinálja valaki, az semmit sem ér!

– Hogyan érzi, mekkora űrt fognak maguk után hagyni önök, a mai blueslegendák?

– Lehet, hogy ez megint nagyképűen hangzik, de úgy érzem, ha mi, akik a blueszenét képviseljük, elmegyünk, itt nagyon nagy űr marad utánunk. Június 30-án játszottunk a Volt Fesztiválon. Hiába volt ott a zenei élet színe-java, minket választottak a legjobbnak, és nem is a nagyszínpadon játszottunk. Még a büfék közt is álltak emberek. Erre mondom én azt, hogy ha valakinek nincs olyan kisugárzása, mint ami jellemezte Bencsik Samut, Radics Bélát, Tátrait vagy a Hobót, akkor nem lehet ilyen sikereket elérni!

– Számomra abban is nagy példakép, hogy bárhová mehetett volna, és ott a legnagyobbak között emlegették volna, mégsem maradt külföldön, hanem hazajött.

– Az az igazság, hogy nem hazajöttem, hanem nem mentem ki. Nem mentem el, mert annyira szerettem az édesanyámat, hogy nem akartam távol lenni tőle. Nagyon jó asszony volt, mindent neki köszönhetek. Anyámnak és apámnak, de inkább anyámnak, mert én az ő vérét örököltem.

– Hogyan látja a mostani Magyarországot?

– Az lenne a jó, ha az emberek nem gyűlölködnének. Emlékszem, régen én is csóró voltam, az egész családom nagyon mélyről jött, de nem volt ennyi sunyi és irigy ember. Azt is el szeretném mondani, hogy vidéken sokkal aranyosabbak és őszintébbek az emberek.

– Tudom, sokan megkérdezték már: melyik a kedvenc dala? Ha van ilyen.

– Igen, van. A Rossz vér és a Kőbánya blues a kedvenc számom.

– Szeret Gyulára jönni?

– Nagyon szeretek itt lenni! Amikor fiatal voltam, sokat jártam ide, az akkori 48-as Klubba zenélni. Reméljük, most újra feléled a klubélet, én bármikor szívesen jövök!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)