Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Úgy döntöttem, hogy játszani fogok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. július 19. 13:00
Úgy döntöttem, hogy játszani fogok
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be a Gyulai Várszínházban a III. Richárdot
Még a székét keresi pár néző, amikor besétál egy alak a színpadra. Hosszan néz, a tekintete pásztázza a közönséget, majd belekezd monológjába. A Trill Zsolt által megformált Richárd szájából ezúttal nem hangzik el, hogy gazember lesz, helyette azt mondja, hogy „úgy döntöttem, hogy játszani fogok”. A kezdősorok után tényleg játékká válik minden: testtartása görnyedté válik, esetlenül botladozik, tálat tart a hátához, mintegy púp gyanánt és belekezd abba a játékba, melynek célja eleinte még nem a trón megszerzése.
____Eredeti-GYHRCSD_083.JPG

Trill Zsolt és Hegedűs D. Géza a várszínpadon 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Trill szánalomra méltó figurának tünteti fel Richárdot mindenki előtt, de elejtett szavaiból bárki rájöhet, hogy okosabb mindenkinél, a céljai eléréséhez pedig bármire képes. Mimikájával és hangszínével szinte félelmetessé teszi a karakterét, behízelgő modora azonban mindenkit képes megtéveszteni.

Trill Zsolt 

Vidnyánszky kérdésfeltevése egyértelmű: lehet-e úgy uralkodó valaki, hogy ne kellene bemocskolnia a kezét. Aki ismeri a III. Richárd történetét, tudja jól, hogy milyen választ fog kapni az előadás végére. A rendező elmondása szerint azt szerette volna bemutatni, hogy miért tartják elveszettnek a mai fiatalságot, de ezt nem sikerült igazán kibontani a darab során. Kétségtelen, hogy mindkét felvonás legenergikusabb részét az ifjú színészek zenés és táncos montázsai adják, de a háromórás játékidőhöz képest keveset szerepelnek egy ilyen téma boncolgatásához. Az is ezeknél a részeknél látszódott a legjobban, hogy hol nyúlt bele jobban Vecsei Miklós az eredeti szövegbe.

Eszenyi Enikő

Hegedűs D. Géza három különböző szerepben is feltűnik, és mindegyikben erős alakítást nyújt, egyben az ő jelenetei adják a darab humorforrását is. Richárd két bérgyilkosa (Gyöngyösi Zoltán és Lestyán Attila) az áldozat, George herceg előtt mérlegelik, hogy mik az esélyeik a terv megvalósításában, amelyet a halálraítélt nyugodtan fogad. Halála után, szinten azonnal színt váltunk, és a holtan összeeső herceg, már Edward királyként kel fel. A király parancsba adja a szembenálló feleknek, hogy béküljenek ki, újra és újra elismételtetve velük a mondandójukat, és parancsba adja, hogy fogjanak kezet, esetleg csókolják meg egymást.

Trokán Nóra és Barta Ágnes

Trokán Nóra és Szűcs Nelli nem kapnak sok játékidőt, de mindketten vonzzák a figyelmet, amikor a színpadon vannak. Előbbi, Lady Annaként, bármennyire is szeretne, képtelen ellenállni Richárd mézesmázos szavainak, utóbbi pedig Margitot megformálva átkoz el mindenkit és jósolja meg a karakterek sorsát. Eszenyi Enikő igazi dámaként viselkedik, jól adja át azt, ahogyan a végtelen hatalommal felruházott királyné, szinte egyszerre veszít el mindent, ami fontos volt a számára.

Richárd fokozatosan ébred rá arra, hogy a maró gúny és lekezelő modor ellenére, valamiért mégis kezdi megszeretni az udvar, és talán ez az a pont, ahol már a királyi cím megszerzése a célja. A darab végén egy oszlopot megmászva helyezi saját fejére az addig mindenki fölött lógó koronát, ellensúlyozva az addigi játékát, jelezve, hogy már mindenki felett áll. Ezüstszínű szalagot teker magára mindenki páncél gyanánt, készülve az utolsó harcra. A színészeket hátulról világítják meg, és elered a színpadon az eső. A végkövetkeztetés marad: a hatalom rettentően veszélyes dolog, amelybe akár bele is őrülhet az ember és nem lehet bűn nélkül maradni. Erre utal a többször elismételt mondat is: elköveti majd a fia is, és az ő fia is, és az ő fia is, és így tovább.

Külön kiemelendő, hogy minden modernebb változtatás és szövegátírás ellenére is teljesen érthető maradt az előadás. Kisebb hibái ellenére a III. Richárd egy erős darab, még erősebb üzenettel és remek színészi alakításokkal, így ifj. Vidnyánszky Attila mindenképpen dicséretet érdemel. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)