Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fiatal, elveszett generációt állítja középpontba az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett III. Richárd

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2016. július 12. 08:45
A fiatal, elveszett generációt állítja középpontba az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett III. Richárd
A darabot július 13-án, 14-én és 15-én mutatják be várszínpadon
Egy sajtótájékoztató keretein belül tudhattunk meg többet a július 13-ai III. Richárdról, amelynek rendezője ifj. Vidnyánszky Attila. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, hogy már tavaly is beszéltek a darabról.
____Eredeti-richard_sajt_tp.jpg

Sajtótájékoztató a Gyulai Várszínház igazgatóságán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

A fiatal rendező elmondása szerint már másodéves korukban felvetődött a III. Richárd egy vizsgafeladat kapcsán, de végül egy másik darab mellett döntöttek, így lett az első rendezése az Athéni Timon. A cél az emberek megszólítása lenne, bemutatni a mai fiatal generációt, amely egyben a sajátja, és azt, hogy miért mondják őket elveszettnek.

Vecsei Miklós, a színdarab dramaturgja fordította újra a szöveget, ami óriási kihívás volt, hiszen az eredeti műben körülbelül ötven szereplő van, kisebb-nagyobb szövegekkel. Az elsődleges feladatuk az volt, hogy ezt a számot lecsökkentsék, majd meghúzták az angol szöveget, következett a fordítás, majd az átírás.

Az előadás címszereplője Trill Zsolt, aki azt mondta, hogy ahogy haladtak előre a munkával, úgy volt egyre nagyobb kihívás Richárd megformálása, de megtiszteltetés számára, hogy őt választották a szerepre. Korábban többször játszott már Gyulán, a várban való előadást pedig nagy élménynek tartja.

Eszenyi Enikő először fog Gyulán színpadra lépni. Számos vizsgaelőadását látta a fiatal tehetségeknek, akikkel együtt láthatjuk majd őt. Úgy gondolja, hogy minden színész számára igazi csúcspont, ha a feltörekvő generáció vele szeretne játszani. Gedeon József elmondta, hogy a július 16-ai, a könyvtárban rendezendő konferencián is jelen lesz a művésznő.

Ifj. Vidnyánszky Attilához és társaihoz egyértelműen Hegedűs D. Géza áll a legközelebb, aki tanára volt a rendezőnek. A színész szerint mindig öröm látni, hogy van utánpótlás a szakmában, tanulságos és izgalmas feladat velük dolgozni. Az egyetemen mester és tanítvány kapcsolat alakul ki közöttük, de mára ez barátságba fordult. Egy humoros anekdota után, amelyben felidézte egy régebbi, Gyulán is játszott szerepét, elmondta, hogy nagyon szereti a várost, és azt sem bánná, ha visszavonulása után itt tölthetné a nyarakat.

A III. Richárdban a Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra mellett a színi egyetem jelenlegi vagy már éppen végzett növendékei szerepelnek. Az előadást július 13-án, 14-én és 15-én tekinthetik meg az érdeklődők. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)