Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karácsonyt ünnepelték a gyulai román iskola diákjai és pedagógusai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2015. december 17. 15:42
A karácsonyt ünnepelték a gyulai román iskola diákjai és pedagógusai
A rendezvényen román és magyar nyelven adtak elő a diákok ünnepi dalokat és verseket
Megtartották karácsonyi ünnepségüket a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskola diákjai és pedagógusai a Román Kulturális Központban december 16-án. Az eseményen a közönség soraiban elsősorban szülők foglaltak helyet, de a szervezők a helyi konzulátus, nagykövetség és önkormányzatok képviselőit is meghívták.
____Eredeti-GYHRCSD_0032.JPG

Az ünnepi beszédet követően a nebulók vették birtokba a színpadot

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A román iskola karácsonyi műsoros ünnepségét olyan régóta rendezik meg, hogy a helyszínen senki sem bocsátkozott találgatásokba az évek számával kapcsolatban, a tanárok egyöntetűen azt mondták: karácsonyi műsor mindig volt az iskolában, amióta az működik. A rendezvényen az intézmény tanulói adnak elő minden évben az ünnephez kapcsolódó irodalmi és zenés darabokat, és a színes előadásokat egy rövid igazgatói beszéd előzi meg.

____Eredeti-GYHRCSD_0001.JPG

Czeglédiné Gurzó Mária

 

Idén sem maradtak el Czeglédiné Gurzó Mária ünnepi gondolatai. Az igazgató karácsony ünnepét méltatta és annak személyes jelentőségét fejtette ki.

– Szent karácsony az ünnepek ünnepe. Ekkor születésről szól az örömének, mert megszületett a megváltó, aki magával hozta a lélek halhatatlanságának üzenetét. Jó, ha ilyenkor elfelejtjük mindennapi gondjainkat és rájövünk, hogy a legnagyobb kincs a szeretet – zárta ünnepi gondolatait az igazgatónő.

A beszédet követően a nebulók vették birtokba a színpadot, akiktől elsőként kolindákat hallgathattak meg a résztvevők az alsó tagozatosok kórusának előadásában. A szellemi világörökség listáján is szereplő kolindák változatos karácsonyi dallamainak Romániában és Moldvában ápolt tradicionális karácsonyi szokását Bugyi Ștefan-Adrian karnagy vezényletével adták elő az apróságok.

Ezek után a gimnázium 10. évfolyamos diákjainak zenés irodalmi műsora következett Isteni ajándék címmel. Ebben román és magyar karácsonyi témájú irodalmi összeállítással álltak színpadra a fiatalok. Mindezt a Plugușorul népi hagyományának felelevenítése követte, a színpadon a felsősök szerepjátékok segítségével adták át ünnepi jókívánságaikat.

A műsor végéhez közeledve az alsósok A szeretet ünnepe című műsorukkal álltak színpadra. A versek és éneklés mellett 120 alsós közös tánca is látható volt. Végül a rendezvény záró előadásaként kolindák és karácsonyi dallamok csendültek fel az iskola Líra Kórusának előadásában Bugyi Ștefan-Adrian és Patkás György vezényletével.

GYULAI HÍRLAP • 2016. január 19. 16:00
A rendezvényen román és magyar nyelven adtak elő a diákok ünnepi dalokat és verseket
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)