Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Számadás a negyedik évtized végén: Becsy András új verseskötetét mutatták be Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Kósa Ferenc • KULTÚRA • 2015. december 07. 13:00
Számadás a negyedik évtized végén: Becsy András új verseskötetét mutatták be Gyulán
A Camping személyes hangvételű versei a költő nemzedékének életérzését boncolgatják
Gyulai származású, itteni talajból kihajtott, velünk ugyanazon klímán nevelkedett művészekkel, írókkal megismerkedni mindig izgalmas élményt jelent. A Mogyoróssy János Városi Könyvtár fontos küldetést teljesít azzal, hogy igyekszik meghívni a városunkból elszármazott alkotókat, és lehetőséget biztosítani számukra az értő, olvasó közönséggel való találkozásra. Ezúttal a gyulai születésű Becsy András Camping címet viselő második verseskötetét mutatták be városunk egyik nagyon fontos kulturális színhelyén, a Simonyi-olvasóteremben. A Kortárs Kiadó gondozásában megjelent könyv verseiről Elek Tibor, József Attila-díjas irodalomtörténész és Horváth Bence, a kiadó vezetője beszélgetett a költővel.
____Eredeti-DSCN5285.JPG

képünkön (balról jobbra): Elek Tibor, Becsy András és Horváth Bence

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J. 

Becsy András városunkban született, itt járt iskolába, és itt kezdett el már gyermekkorában verselni. Középiskolai magyartanára, Elek Tibor korán felismerte tehetségét, a gimnázium lapjában meg is jelent némelyik műve. A tanári bátorítás a következő években sem szűnt meg, a Bárka folyóirat szerkesztőjeként segítette egykori tanítványát a publikálásban, a Bárkában közölt művei után pedig Bárka-díjban is részesült. Több országos lapban, irodalmi folyóiratban is jelentek meg Becsy-versek, a pályakezdés azonban szokatlanul későre tolódott, 2010-ben jelent meg a Kortárs Új Látószög sorozatában a Franciakrémes, a 37 éves költő első kötete. A szerkesztőknek már akkor feltűnt a színvonalában, világnézetben rendkívül kiforrott, egységes anyag, ami elmondható az idén megjelent Camping tartalmáról is. 

 

Becsy András és Camping című kötete

Becsy András keveset publikáló, tudatos, fegyelmezett költő, nincs meg benne a manapság sokakra jellemző közlési kényszer. Versei azt a jelenséget tükrözik, amely szerint a harmincas-negyvenes éveik fordulóján járó alkotók gyakran érzik úgy, hogy az időnek ezen a pontján megállva érdemes számadást készíteniük saját munkásságukról.

A személyes hangvételű, négy ciklusra osztott negyven vers a szerző nemzedékének életérzését boncolgatja. Az első rész visszatekintő, csüggedt hangulatot árasztó versei olyan etikai fogalmakról szólnak, mint a hit, a vágy, a remény vagy a szeretet, majd hétköznapi életének színtereit, eseményeit veszi sorra a költő. Változatos témák, hangulatok és versformák következnek, a szonettek szabad versbe mennek át, sőt a verseket prózai betétek törik meg. A finom humor és irónia máza alól elő-elő bújik a magányosság, az unalom sokszor mindent átitató problémája: „Csak egy kintornás van, egy dalt zenél,/ Mintha mindig a tegnapot taposnám:/ Erkölcsiért megint sorban a postán,/ Satöbbi. Egyre ugyanaz a verkli, Csak nem tudom, meddig kell még tekerni.” (Verkli)

Becsy András jól versel, magabiztosan bánik a klasszikus versformákkal, amelyekben modern mondanivalót tálal. A kiszámíthatatlan élethelyzetek okozta rezignált hang ellenére olvasható versek szólalnak meg azok számára is, akik általában nehezen birkóznak meg a bonyolult, nehezen megfejthető mondanivalókkal. Ez a sajátossága valamelyest áttűnőbbé teszi azt a magas és vastag falat, amely rendszerint a modern költészet és a versszerető olvasóközönség között emelkedik, és legfeljebb az idő egy távolabbi pontján tűnik el. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)