Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az iskolában moziztak a karácsonyis diákok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2015. december 01. 11:00
Az iskolában moziztak a karácsonyis diákok
Ezúttal egy cukorbetegségről szóló dokumentumfilmet vetítettek le a gimnazistáknak
Egy dokumentumfilmes vetítéssorozat részeként a Cukor Blues című filmet nézték meg a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium diákjai november 30-án délután. A KineDok névre keresztelt sorozat a prágai IDF (Institute of Documentary Film) égisze alatt induló nemzetközi program része, melynek célja, hogy a résztvevő öt ország (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia és Horvátország) friss dokumentumfilmes termésének legjavát hozzáférhetővé tegye. Mindezzel egy közösségi élmény megteremtése a cél, ezért a KineDok vetítéseit helyi művelődési házakban, iskolákban, klubokban, kávézókban, galériákban vagy épp egy padláson is megrendezhetik.
____Eredeti-IMG_9572.JPG

vetítés a karácsonyi gimnáziumban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A filmes program Magyarországon 2015. március közepétől indult, és jövő év februárjáig tart. Gyulán KineDok vetítőhely a  Karácsonyi János Katolikus Gimnázium, ahol évek óta fontos szerepet tölt be a mozgóképkultúra és médiaismeret tanítása. Az iskola szervezői a felkínált 12 dokumentumfilmből az alábbi 4 filmre jelentkeztek: 1989--‐Határon, Besence Open, Cukor-blues és a Joanna című alkotás.

Hétfőn délután a diákok Andrea Culková Cukor Blues című filmjét nézték meg. A film rendezője terhességi cukorbetegségben szenved, emiatt egyik napról a másikra fel kell hagynia a finomított cukorfogyasztással. Miközben az elvonási tünetektől szenved, szembesül azzal, hogy ez milyen nehéz feladat is, mivel a cukor szinte minden addigi ételében benne van. A film készítője az után nyomoz, hogy milyen hatása van több száz évnyi cukorfogyasztásnak az egyénekre és a társadalomra és feltárja, hogy ez a nagyhatású  fehér por milyen szerepet játszik a történelemben  és napjainkban.

Az iskola igazgatónője, Petróczki Zoltánné a Gyulai Hírlapnak elárulta, mielőtt vezető lett az iskolában, ő maga is tanított médiaismeretet. És mivel az esemény szervezőit személyesen ismeri, így találkozott az intézmény a vetítéssorozathoz való csatlakozás lehetőségével.

– Úgy gondolom ez a rendezvény, ezekkel a filmekkel nagyon hasznos lehet a diákoknak, legfőképp emiatt támogattam az filmvetítést az iskolában – fejtette ki az igazgató.

Lehoczki László 11.B osztályos tanuló azt is hozzáfűzte, ő már az előző vetítésre is eljött, amin a rendszerváltásról volt szó, és az a film nagyon tetszett neki. – A mai filmről még nem sokat tudunk, de hamarosan kiderül, milyen lesz – tette hozzá az iskolai mozi egyik látogatója.

A vetítésre a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriumának egyik tagja, Lévai Ildikó is ellátogatott, elmondta, hogy levetítik az alapítvány által készített kisfilmet is, amely a gyulai gyermekkórház kis cukorbetegeinek kritikus élethelyzeteit mutatja be.

A következő alkalommal a gyász feldolgozása lesz a matiné témája, a vetítésen vendégként jelen lesz Gecse Attila miskolci református lelkész, gyászterapeuta is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)