Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Helyi mézet kínáltak a látogatóknak a gyulai vár lovagtermében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. október 19. 10:00
Helyi mézet kínáltak a látogatóknak a gyulai vár lovagtermében
A nap slágere a diós aromájú édesköményméz volt
Különleges mézeket kóstolhattak a gyulai várban a helyiek és a nálunk pihenő turisták október 18-án, vasárnap délelőtt. A szemerkélő eső ellenére sokan felkeresték a vár lovagtermét, hogy megkóstolják a nap slágereit: a helyi édeskömény- és tökvirágmézet.
____Eredeti-IMG_8403.JPG

sokféle mézet kóstolhattak a látogatók a gyulai várban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezésében megtartott esemény a helyi termékek bemutatását tűzte ki célul. Az itt készült kolbász és lekvár mellett ezen a napon helyi biomézekkel ismerkedhettek a látogatók, akik nagyon lelkesen kóstolgatták a különlegességeket, amik ízre, állagra és színre is egészen különbözőek voltak a sűrű és sötét színűektől a folyékony, világos akácmézig.

Az Újhelyi Méhészet ezen a hétvégén ötféle mézet sorakoztatott fel, amik mindegyike bioméz volt. Ezek közül az akác elsősorban köhögéscsillapító, és a gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarokat enyhíti. Az édesköményméz elsősorban desszertméz, míg a tökvirágból készült édesség az ivarszervekre van jótékony hatással mindkét nem esetében. A vasárnap szintén bemutatott máriatövisméz máj- és epevédő, valamint méregtelenítő hatású, de a repertoár része volt ezen a napon a „Viharsarki vegyes” fantázianévvel ellátott, különleges vegyesméz is.

A nap legnépszerűbbje minden kétséget kizáróan az édesköményméz volt, mert azon jól érezhető, erős diós aromákat fedeztek fel a kóstolók. Újhelyiné Bak Zsuzsanna a méhészet képviseletében a Gyulai Hírlapnak elmondta, ez az édeskömény méz jellege, valójában sem diót, sem annak aromáját nem tartalmazza.

Kérdésünkre arra is válaszolt, hogyan lehet bioméz az, amit termelnek, hogyan tudnak biztosak lenni abban, merre mennek a méhek és abban, hogy csakis bionövényekkel találkoznak. ­– Ennek sok összetevője van, először is olyan növénytermesztőkkel állapodunk meg, akik maguk is biotermesztők. Emellett tudjuk, hogy a méhek nagyjából 5 kilométeres területet repülnek be, de még így is nagy a kockázat, és csak a legvégső ellenőrzés és vizsgálat során bizonyosodunk meg mi is arról, hogy a mézünk valóban bio lett  – fejtette ki a méhészet munkatársa.

Azt is hozzátette, 1979-ben kezdték a méhészkedést a férjével, ma már nyugdíjasok, de még mindig szeretik ezt az édességet, és az évek során rengeteg felhasználását ismerték meg. – Ha a sült húsokat megkenjük vele, nagyon finom ízt ad neki, de zöldségsalátákhoz öntetéhez is keverem, az is érdekesebb lesz tőle. Természetesen nálunk a sütemények is mézzel készülnek, ahogy a teát is azzal isszuk. Nagyon kevés cukrot használunk, inkább ezt a természetesebb, bio édesítőt választjuk a mindennapokban – fejtette ki Újhelyiné Bak Zsuzsanna.

A mézkóstoló idén július elsejétől látogatható a gyulai várban, legközelebb október 25-én lesz mézes nap a lovagteremben. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)