a rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programja a különleges déligyümölcsöket bemutató előadás volt
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Az intézményben október 5–11. között rendezik meg az Egészségmegőrző Hét rendezvénysorozatát. Ennek keretein belül október 8-án Gyümölcsök különlegesen címmel Asztalosné Csabai Katalin élelmezésvezető előadása volt megtekinthető a helyi ebédlőben. A programon hétköznapi és különleges gyümölcsöket egyaránt megismerhettek a látogatók és az idősek otthona lakói.
Dr. Zeleznik Erika belgyógyász, az intézmény orvosa megnyitójában fontosnak tartotta elmondani, hogy a betegségek megelőzése a testmozgás és a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása mellett elsősorban az étkezéssel lehetséges. Hozzátette, örvendetes, hogy ebben az intézményben is különös gondot fordítanak az étkezésre, a napi gyümölcsfogyasztásra és az egészséges falatok előadásokon való népszerűsítésére.
Tőle vette át a szót Asztalosné Csabai Katalin az intézmény élelmezésvezetője, aki a gyümölcsök és zöldségek jótékony hatásairól beszélt. Hangsúlyozta, a napi háromszori friss gyümölc-s és zöldségfogyasztását, és azt javasolta mindenkinek, hogy nassolás helyett, ha lehetséges, akkor inkább ezekből válogasson.
Az élelmezésvezető a Gyulai Hírlapnak elmondta, ezen a napon az előadása tartalmát úgy alakította ki, hogy a különleges déligyümölcsök mellett hagyományos, mindennapi gyümölcseink különleges felhasználása is helyet kapjon, sőt, olyan zöldségek is, amiket ezen a napon gyümölcsként használnak fel. Így fordulhatott elő, hogy erre a napra a konyhán diós sajtfalatkákkal, avokádókrémmel és lilahagyma-lekváros papuccsal is készültek.
Az intézmény ellátottjai körében az előadást nagy érdeklődés kísérte, és a program az ellátottaknak köszönhetően percek alatt interakítvvá vált, hiszen sok-sok kérdés és észrevétel merült fel a kóstolókban. A céklás narancslén néhányan egyáltalán nem érezték a zöldség ízét, míg mások biztosak voltak abban, hogy érezhető. Az élelmezésvezető szerint egy kevés cékla, vérképző hatásával, jól illik a narancsléhez, és különleges színt is ad neki.
A nap sztárja, a lilahagyma-lekváros papucs egy kifejezetten népszerű és különleges ízvilágú sütemény lett, ami előételként vagy akár vendégváráshoz egy érdekes és népszerű fogás lehet bárki számára. Asztalosné Csabai Katalin a Gyulai Hírlap olvasóinak elárulta, nagyon egyszerű a hagymás csatni elkészítése, és már 4-5 fej lilahagyma is elegendő egy-egy adaghoz. Legelőször cukrot kell karamellizálnunk, ezek után nincs más dolgunk, mint hogy a fél karikákra vágott, előre besózott lila hagymákat legalább egy órán át puhítsukegy kis olívaoljban, amíg a massza lekvárszerűen besűrűsödik. Egy kevés vörös balzsamecet kell hozzá, de aki akarja, tovább ízesítheti kakukkfűvel, fahéjjal vagy gyömbérrel.
Az élelmezésvezető hozzátette, a lila hagyma azért is hasznos zöldségünk, mert nemcsak sokféleképpen felhasználható, hanem baktérium- és vírusölő hatása miatt nagyon jót tesz az egészségünknek is.
Az intézmény lakói az előadás végén megkóstolták az e napra előszített különleges déligyümölcs-falatkákat is, amik között füge, ananász, papaya, gránátalma és még a kaktuszfüge is helyet kapott.