Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egészséges életmódot népszerűsítették a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. október 09. 12:00
Az egészséges életmódot népszerűsítették a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában
A gyulai intézményben különleges déligyümölcsöket is bemutattak a gondozottaknak és a látogatóknak
Idén is sok érdekes eseményt tartogatott az Egészségmegőrző Hét a gyulai Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában. A hét napon át tartó eseményen többek között a látásról hallgathattak meg előadást az érdeklődők, emellett zenés tornán is részt vehettek, de a játékos kvíz és az egészségvédelemmel kapcsolatos filmek is részei voltak a programoknak.
____Eredeti-IMG_8140.JPG

a rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programja a különleges déligyümölcsöket bemutató előadás volt

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Az intézményben október 5–11. között rendezik meg az Egészségmegőrző Hét rendezvénysorozatát. Ennek keretein belül október 8-án Gyümölcsök különlegesen címmel Asztalosné Csabai Katalin élelmezésvezető előadása volt megtekinthető a helyi ebédlőben. A programon hétköznapi és különleges gyümölcsöket egyaránt megismerhettek a látogatók és az idősek otthona lakói.

Dr. Zeleznik Erika belgyógyász, az intézmény orvosa megnyitójában fontosnak tartotta elmondani, hogy a betegségek megelőzése a testmozgás és a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása mellett elsősorban az étkezéssel lehetséges. Hozzátette, örvendetes, hogy ebben az intézményben is különös gondot fordítanak az étkezésre, a napi gyümölcsfogyasztásra és az egészséges falatok előadásokon való népszerűsítésére.  

Tőle vette át a szót Asztalosné Csabai Katalin az intézmény élelmezésvezetője, aki a gyümölcsök és zöldségek jótékony hatásairól beszélt. Hangsúlyozta, a napi háromszori friss gyümölc-s és zöldségfogyasztását, és azt javasolta mindenkinek, hogy nassolás helyett, ha lehetséges, akkor inkább ezekből válogasson.

Az élelmezésvezető a Gyulai Hírlapnak elmondta, ezen a napon az előadása tartalmát úgy alakította ki, hogy a különleges déligyümölcsök mellett hagyományos, mindennapi gyümölcseink különleges felhasználása is helyet kapjon, sőt, olyan zöldségek is, amiket ezen a napon gyümölcsként használnak fel. Így fordulhatott elő, hogy erre a napra a konyhán diós sajtfalatkákkal, avokádókrémmel és lilahagyma-lekváros papuccsal is készültek.

Az intézmény ellátottjai körében az előadást nagy érdeklődés kísérte, és a program az ellátottaknak köszönhetően percek alatt interakítvvá vált, hiszen sok-sok kérdés és észrevétel merült fel a kóstolókban. A céklás narancslén néhányan egyáltalán nem érezték a zöldség ízét, míg mások biztosak voltak abban, hogy érezhető. Az élelmezésvezető szerint egy kevés cékla, vérképző hatásával, jól illik a narancsléhez, és különleges színt is ad neki.

A nap sztárja, a lilahagyma-lekváros papucs egy kifejezetten népszerű és különleges ízvilágú sütemény lett, ami előételként vagy akár vendégváráshoz egy érdekes és népszerű fogás lehet bárki számára. Asztalosné Csabai Katalin a Gyulai Hírlap olvasóinak elárulta, nagyon egyszerű a hagymás csatni elkészítése, és már 4-5 fej lilahagyma is elegendő egy-egy adaghoz. Legelőször cukrot kell karamellizálnunk, ezek után nincs más dolgunk, mint hogy a fél karikákra vágott, előre besózott lila hagymákat legalább egy órán át puhítsukegy kis olívaoljban, amíg a massza lekvárszerűen besűrűsödik. Egy kevés vörös balzsamecet kell hozzá, de aki akarja, tovább ízesítheti kakukkfűvel, fahéjjal vagy gyömbérrel.

Az élelmezésvezető hozzátette, a lila hagyma azért is hasznos zöldségünk, mert nemcsak sokféleképpen felhasználható, hanem baktérium- és vírusölő hatása miatt nagyon jót tesz az egészségünknek is.

Az intézmény lakói az előadás végén megkóstolták az e napra előszített különleges déligyümölcs-falatkákat is, amik között füge, ananász, papaya, gránátalma és még a kaktuszfüge is helyet kapott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)