Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emberléptékű és emberméretű: Győri Lajosnak nyílt kiállítása a gyulai Tájvízházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2015. szeptember 26. 17:30
Emberléptékű és emberméretű: Győri Lajosnak nyílt kiállítása a gyulai Tájvízházban
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság bemutatóházában faragott bútorokat és tükröket láthatnak az érdeklődők
A paraszti kultúra hagyományai elevenednek meg Győri Lajos faműves szeptember 25-én megnyílt tárlatán. A Tájvízházban bemutatott míves bútorok, használati tárgyak a régi, népi motívumkincs egyedi újragondolásától válnak maivá, ha úgy tetszik: modernné.
____Eredeti-gyl_kiall_19.jpg

Győri Lajosnak sokan gratuláltak a kiállításmegnyitó után 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Széll János etnográfus nyitóbeszédében felidézte: Békés megyében nagy múltja van a fa megmunkálásának, a térségben egykor jelentős bútorkészítő központok működtek.

A fafaragó népi iparművész kiemelte: Győri Lajos tárlata kuriózumnak számít, hiszen faragott tárgyakból 1992 óta nem nyílt önálló kiállítás Gyulán. Elmondta: az eredetileg víz- és gázszerelő végzettségű, óvodai karbantartóként dolgozó gyulai faműves tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kitanulja a szakmát. A kézműves-szakiskola elvégzése után tagja lett a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek, folyamatosan képzi magát, állandó résztvevője a szakmai konferenciáknak, nyári táboroknak.

– Nagy energiával és szeretettel fordult a fa felé, mindig megpróbálta formába önteni gondolatait – jellemezte Győri Lajost az etnográfus. Mint mondta, munkái egy részében a praktikusság kerül előtérbe, másik részében viszont a díszítőjellegben megnyilvánuló virtuozitás válik hangsúlyossá.  

– A két világháború közötti stílus hatott rá leginkább, az az időszak, amikor erőteljesebbé vált a paraszti polgárosulás – fejtette ki Széll János. Az etnográfus hozzátette: a faműves által készített bútorok emberléptékűek és emberméretűek, elődeink világát tükrözik vissza.  

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság bemutatóházában áglábú székeket, tükröket, szekrényt, polcot és kaszlit is láthatnak az érdeklődők. Győri Lajos lapunknak elmondta: a faragásra a késő esti órákban és ünnepnapokon jut ideje. Mint fogalmazott, a fával való foglalatoskodás jelenti számára a pihenést.

A faműves azt mesélte: óvodai munkája közben kapott kedvet ahhoz, hogy újra elkészítse azokat a fajátékokat, amiket gyerekkorában faragott. Ma már sokféle tárgyat, eszközt készít fából: házoromdíszek, székely kapuk, haranglábak, fejfák kerülnek ki a keze közül.

A kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Tájvízház időszaki kiállítótermében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)