Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválján öt premiert láthatunk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2015. június 22. 15:00
A Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválján öt premiert láthatunk
Az 52. nyári évad hat héten keresztül 55 programot kínál a színházbarátoknak
Napokon belül megkezdődik a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja, a június 26-án, pénteken indul a Gyulai Várszínház 52. nyári szezonja, amely hat héten keresztül minden nap kínál előadásokat. Gedeon József színházigazgató sajtótájékoztató keretében számolt be az idei évad 55 programjáról, amelyeket a várszínpadon, valamint a tószínpadon és a kamarateremben láthatnak a színházbarátok.
____Eredeti-_DSC6944.JPG

gedeon józsef: A nyári évadon belül öt tematikus fesztivált rendeznek

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Három új bemutatót láthatunk idén a várszínházban: Az első új bemutató a Vízkereszt, vagy amire vágytok című darabja lesz, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció folytatása lesz a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, két évvel ezelőtti, szintén a várszínpadon bemutatott Hamletnek.

A másik premier a Gyulán született író, Szathmári Sándor szatirikus regényének adaptációja, a Kazohinia lesz, amelyet Sopsists Árpád rendezésében láthatunk több helyszínen, a tószínpadon és a kastély cselédszárnyában, és amelyben a gyulai színésznő, Kovács Vanda is szerepet kapott. A harmadik új bemutató Weöres Sándor Psyché című műve színpadi változata, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében tekinthet meg a közönség a vár mögött lévő ligetes parkban és a tóparton.

Gedeon József hangsúlyozta, a három bemutatón kívül még két kisebb premier is lesz. Maria Joao világhírű portugál jazz énekesnő a gyulai Shakespeare Fesztivál felkérésére készítette azt az új összeállítást, amelynek a címe Dalok Shakespeare-nek. Olyan ismert és új dalok hangzanak el jazzesített formában, amelyek a nagy drámaíróhoz köthetők.

A hathetes fesztivál G. B. Shaw Pygmalion című regényéből készült a My Fair Lady című zenés darabbal fejeződik be, és a budapesti Magyar Színház gyulai vendégjátéka tulajdonképpen premier lesz, mivel ebben a szereposztásban először látható a repríz bemutató. Az előadás érdekessége, hogy Sík Ferenc – a Gyulai Várszínház korábbi igazgató-főrendezője – egyik utolsó rendezése volt ez az előadás az akkori Nemzeti Színházban. A gyulai előadás főszereplői Mahó Andrea, Szacsvay László – akit nemrégen választottak be a nemzet színészei közzé – és Hirtling István.

A nyári évadon belül öt tematikus fesztivált rendeznek. Az 52. évad az idén is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 26-án a XVI. Körös-völgyi sokadalommal. Az idei évad megnyitója aznap este hét órakor kezdődik a vár előtt. Ezen kívül idén is megrendezik a Shakespeare Fesztivált, amelynek keretében Kínából, Nagy-Britanniából, Indiából, Lengyelországból, Portugáliából, valamint városunkon kívülről Miskolcról, Budapestről és Sepsiszentgyörgyről is érkeznek darabok. Valószínűleg idén is nagy népszerűségnek örvend majd a 11 író és Rozsnyai Péter zongorista közreműködésével megrendezett irodalmi humorfesztivál, valamint a jazz és a blues zenét központba állító koncertsorozat is.  

A gazdag programkínálatban találhatunk képzőművészeti kiállítást, komédiát, tragédiát, monodrámát, bábaelőadást, konferenciát és filmet, balettelőadást és felolvasóest, valamint számos zenés műsort, amelyek között a reneszánsz, a komoly- és könnyűzenét kedvelők is találhatnak maguknak valót. A várszínház igazgatója elmondta, idén egy gasztroszínházi sorozatot is indítanak, amelyben négy napon keresztül szerepet kap majd a bor és a fröccs, a mangalicasertéskolbász, a hallé és a halételek, valamint a hasukat szerető írók is.

Gedeon József kiemelte, az idegen nyelvű előadások senkit se riaszanak vissza, mert minden esetben feliratozzák a külföldi színházi darabokat. Végül leszögezte, a várszínház jegyárai a támogatásoknak köszönhetően idén sem emelkedtek, csak hogy minél többen eljuthassanak az előadásokra.

A várszínház 52. évadjának részletes műsorát a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon olvashatják.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)