Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Együtt jógáztak a gyulaiak a Jóga Nemzetközi Napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. június 22. 12:00
Együtt jógáztak a gyulaiak a Jóga Nemzetközi Napján
A Jóga a Mindennapi Életben Közhasznú Egyesület jóvoltából a gyulaiak a várkert kellemes környezetében meditálhattak
____Eredeti-GYHRCSD_0021.JPG

Együtt jógáztak a gyulai várkertben

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Több tízezer ember jógázott együtt világszerte június 21-én, a Jóga Nemzetközi Napjának első ünnepén. A kezdeményezéshez Gyula városa is csatlakozott, ahol a résztvevők a Jóga a Mindennapi Életben Közhasznú Egyesület jógaoktatóinak vezetésével a gyulai várkert kellemes környezetében élvezhették a jóga jótékony testi és lelki hatásait.

A Gyulai Hírlapnak Dina Gábor jógaoktató, a békéscsabai székhelyű egyesület tagja a szabadtéri jógaoktatás apropójáról beszélt.

- India miniszterelnöke, Narendra Modi indítványozta az ENSZ-ben, hogy legyen az évben egy nap, amit a jógának szentelnek. Ez a nap június 21-e lett, amit tavaly a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánítottak. India nagykövete felkérte a magyarországi jógaegyesületeket, hogy ezen a napon népszerűsítsük a jógát. Mi is ezt tesszük itt, Gyulán – mesélte el lapunknak Dina Gábor.

A jógaoktató úgy fogalmazott, a jóga kortól, nemtől, vallási elkötelezettségtől független, bárki által gyakorolható tudomány, amely a test, a lélek és a szellem harmóniáját teremti meg.

Az egyesületnek Faulhaber Júlia jógaoktató is tagja, aki úgy véli, az ember nagyfokú testtudatosságot szerezhet a jóga által, megismerheti saját problémáit, korlátait és erősségeit is.

- Fontos, hogy a testhelyzeteket, ászanákat tudatosan, a légzés és a mozgás összhangjában végezzük, lassan, befelé fordulva, önmagunkra figyelve. Ezekkel a gyakorlatokkal sokat korrigálhatunk a testünkön is. Ha testi szinten elsajátítjuk ezt a nyugodt mozgást, az az elmére is jótékony hatással van, le tudja csillapítani a gondolatokat. Jógával előbb-utóbb megszerezzük azt a belső nyugalmat, mely révén megfontoltabban tudunk cselekedni, más szemszögből tekintjük a dolgokat és a világra adott reakcióink nem lesznek annyira hevesek. Ennek elsajátítása ebben a mai stresszes, rohanó világban nagyon hasznos lehet – fejtette ki lapunknak Faulhaber Júlia.

A jógaoktató a Jóga a Mindennapi ÉletbenŸŸŸŸ rendszerről is említést tett, melyet Paramhansza Szvámi Mahesváránánda indiai jógamester dolgozott ki. A nyolc szintű jógarendszer ötvözi az ősi autentikus jógát a mai kor követelményeivel. Faulhaber Júlia elmondta, a gyulai foglalkozáson főként az első szint gyakorlatai kerültek elő, melyek ráhangolják az embert a jógikus mozgásra, és fokozzák a test hajlékonyságát.

- A jóga a fokozatosságra épül, hiszen folyamatosan haladunk az egyre bonyolultabb ászanák felé. Ezek a gyakorlatok segíthetnek a gerinc-problémákon, jó hatással vannak a test rugalmasságára és az erőnlétünkre is. A jóga emellett tudatosságra ösztönöz, megtanít ellazulni, meditálni, relaxálni, kiegyensúlyozottá tesz, és még számtalan előnyét lehetne említeni – tette hozzá végül Faulhaber Júlia.

A Jóga a Mindennapi ÉletbenŸŸŸ rendszerről és az egyesület gyulai jógatanfolyamairól a bekesjoga.hu oldalon tájékozódhatnak. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)