Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Népszerű volt a Vitamin-nap az gyulai Ewolt Eliz Óvodában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • HÍREK • 2014. október 27. 11:00
Népszerű volt a Vitamin-nap az gyulai Ewolt Eliz Óvodában
Az Élővíz-csatorna partján álló 121 éves intézmény vezetése mindig is nagy gondot fordított a környezettudatosságra
Vitamin-nap az gyulai Ewolt Eliz Óvodában. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Immár harmadik alkalommal rendeztek vitamin-napot a gyulai Ewolt Eliz Óvodában. A készségfejlesztésre és játékos tanulásra épülő program a gyerekek és a szülők körében is egyaránt népszerű volt. Az Élővíz-csatorna partján álló 121 éves intézmény vezetése mindig is nagy gondot fordított a gyerekek élményszerzésére, a természet és a lakóhely környezetének közvetlen megismertetésére, egyszóval a környezettudatosságra.

Ezt a mindennapokban sétákkal, kirándulásokkal, erdei állatok és növények megfigyelésével teszik, néhány éve pedig a Vitamin-nap elnevezésű projektjük keretében az őszi termések betakarítása, a zöldségek-gyümölcsök termesztésének, betakarításának és feldolgozásának közvetlen megismerése is egyre népszerűbb program.

- Már óvodás korban fontosnak tartjuk megismertetni a zöldségek-gyümölcsök útját a termőföldtől egészen az asztalunkig, és azt is, hogy ez a megismerés mennyire fontos az egészséges táplálkozás szempontjából – mondta a Gyulai Hírlap érdeklődésére Petrovszki Eszter tagintézmény-vezető.

Ez az ismeretanyag persze nem sűríthető bele egy egyetlen órás vagy egy napba tömörített elméleti előadásba, így mi is több napon és megannyi módszeren keresztül ismertetjük az őszi terméseket az óvodai foglalkozásokon.

- Volt olyan év, amikor egy kiskertbe látogatva az óvodások maguk szedhették le a fákról az almát, vagy a tőkéről a szőlőt, most azonban – hasonló lehetőség híján – a szülők hozták be a legváltozatosabb terméseket a padlizsántól egészen a fokhagymáig – mutatta lelkesen a zöldségtálakat és gyümölcskosarakat a vezetőpedagógus.

Mivel óvodás korban az érzékszervek működtetése kiemelten fontos, a kicsik nem csak megtapogatják és megszagolják ezeket a vitamindús terméseket, hanem azok konyhai feldolgozásából is kiveszik a részüket. Erre a mostani alkalomra is ők tisztították meg és készítették el a gyümölcssalátát, káposztasalátát, préselték a szőlőt, itták a mustot és főzték a szilvalekvárt.

- Nagyon sok tanulási lehetőség van ebben a programban, de a gyerekek is nagyon kedvelik, mi pedig azt szerettük volna ezzel a projekttel érzékeltetni, hogy mennyire fontos minden nap a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása – hangsúlyozta a Gyula Város Egyesített Óvodájának Ewolt Eliz Óvoda Tagintézményének vezetője.

Az október 22-i Vitamin-nap az egészséges táplálkozást hangsúlyozó projekt zárónapja volt, melynek rendezvényére a szülőket is meghívták, akik ezúttal nem csak együtt barkácsolhattak és játszhattak gyermekeikkel, de a meghívott külsős előadók programjait is élvezhették. A nap elején Vaszkó Mónika, az ÁNTSZ munkatársa tartott projektoros vetítéssel egybekötött előadást a gyümölcsök egészségmegőrző szerepéről, később, a készségfejlesztő program részeként a gyümölcsök színével és alakjával ismerkedhettek a gyerekek, ami által a tanulás szintén játékos formában történt.

Mivel az őszi szüret a néphagyományok megismertetéséhez is remek alkalmat teremt, szüreti mulatságként Pluhárné Petneházi Enikő és Horváth Péter tartott a gyerekeknek bő egy órás énekes-táncos foglalkozást. Mindeközben pedig párhuzamos tevékenységként a kicsik és szüleik még gyurmázhattak, kézműveskedhettek is, természetesen gyümölcsök és zöldségek megformázásával.

A csoportszobába készített zöldséges-gyümölcsös szendvicsek és sült tökök megkóstolása után – ezúttal már a környezetvédelmi nappal összefonódva – a délután az óvoda udvarának megszépítésével telt, amikor a szülők által rendelkezésre bocsátott őszi virágok ültetésével zárták a 2014-es Vitamin-napot.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)