Immár harmadik alkalommal rendeztek vitamin-napot a gyulai Ewolt Eliz Óvodában. A készségfejlesztésre és játékos tanulásra épülő program a gyerekek és a szülők körében is egyaránt népszerű volt. Az Élővíz-csatorna partján álló 121 éves intézmény vezetése mindig is nagy gondot fordított a gyerekek élményszerzésére, a természet és a lakóhely környezetének közvetlen megismertetésére, egyszóval a környezettudatosságra.
Ezt a mindennapokban sétákkal, kirándulásokkal, erdei állatok és növények megfigyelésével teszik, néhány éve pedig a Vitamin-nap elnevezésű projektjük keretében az őszi termések betakarítása, a zöldségek-gyümölcsök termesztésének, betakarításának és feldolgozásának közvetlen megismerése is egyre népszerűbb program.
- Már óvodás korban fontosnak tartjuk megismertetni a zöldségek-gyümölcsök útját a termőföldtől egészen az asztalunkig, és azt is, hogy ez a megismerés mennyire fontos az egészséges táplálkozás szempontjából – mondta a Gyulai Hírlap érdeklődésére Petrovszki Eszter tagintézmény-vezető.
Ez az ismeretanyag persze nem sűríthető bele egy egyetlen órás vagy egy napba tömörített elméleti előadásba, így mi is több napon és megannyi módszeren keresztül ismertetjük az őszi terméseket az óvodai foglalkozásokon.
- Volt olyan év, amikor egy kiskertbe látogatva az óvodások maguk szedhették le a fákról az almát, vagy a tőkéről a szőlőt, most azonban – hasonló lehetőség híján – a szülők hozták be a legváltozatosabb terméseket a padlizsántól egészen a fokhagymáig – mutatta lelkesen a zöldségtálakat és gyümölcskosarakat a vezetőpedagógus.
Mivel óvodás korban az érzékszervek működtetése kiemelten fontos, a kicsik nem csak megtapogatják és megszagolják ezeket a vitamindús terméseket, hanem azok konyhai feldolgozásából is kiveszik a részüket. Erre a mostani alkalomra is ők tisztították meg és készítették el a gyümölcssalátát, káposztasalátát, préselték a szőlőt, itták a mustot és főzték a szilvalekvárt.
- Nagyon sok tanulási lehetőség van ebben a programban, de a gyerekek is nagyon kedvelik, mi pedig azt szerettük volna ezzel a projekttel érzékeltetni, hogy mennyire fontos minden nap a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása – hangsúlyozta a Gyula Város Egyesített Óvodájának Ewolt Eliz Óvoda Tagintézményének vezetője.
Az október 22-i Vitamin-nap az egészséges táplálkozást hangsúlyozó projekt zárónapja volt, melynek rendezvényére a szülőket is meghívták, akik ezúttal nem csak együtt barkácsolhattak és játszhattak gyermekeikkel, de a meghívott külsős előadók programjait is élvezhették. A nap elején Vaszkó Mónika, az ÁNTSZ munkatársa tartott projektoros vetítéssel egybekötött előadást a gyümölcsök egészségmegőrző szerepéről, később, a készségfejlesztő program részeként a gyümölcsök színével és alakjával ismerkedhettek a gyerekek, ami által a tanulás szintén játékos formában történt.
Mivel az őszi szüret a néphagyományok megismertetéséhez is remek alkalmat teremt, szüreti mulatságként Pluhárné Petneházi Enikő és Horváth Péter tartott a gyerekeknek bő egy órás énekes-táncos foglalkozást. Mindeközben pedig párhuzamos tevékenységként a kicsik és szüleik még gyurmázhattak, kézműveskedhettek is, természetesen gyümölcsök és zöldségek megformázásával.
A csoportszobába készített zöldséges-gyümölcsös szendvicsek és sült tökök megkóstolása után – ezúttal már a környezetvédelmi nappal összefonódva – a délután az óvoda udvarának megszépítésével telt, amikor a szülők által rendelkezésre bocsátott őszi virágok ültetésével zárták a 2014-es Vitamin-napot.