Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészültek az új kutak - Jövőre egészséges vizet ihatnak Gyula és Elek polgárai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. szeptember 17. 17:00
Elkészültek az új kutak - Jövőre egészséges vizet ihatnak Gyula és Elek polgárai
Dr. Görgényi Ernő: A kutak vízhozama megfelelő, a víz arzéntartalma pedig a határérték alatt van
Képünkön (balról jobbra) Alt Norbert, dr. Görgényi Ernő és Daróczi László az új kutak egyikénél. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Befejeződtek a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program kútfúrási munkálatai. Az Új Széchenyi Terv keretében, valamint az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt eddigi fejleményeiről és munkálatairól sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Alt Norbert, Gyula Város alpolgármestere és Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szeptember 17-én, Elek város külterületén. 

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Programnak fontos részét képezi az elöregedett, korszerűtlen ivóvízvezetékek cseréje is, de a beruházás lelkét mégis az új kutak fúrása képezi. Ehhez kapcsolódva részletezte: a programban szereplő 6 új kút elkészült, melyek segítségével egészséges ivóvizet biztosíthatnak majd Gyula város polgárainak. A kutak összesen – a projekten belül – 114 millió forintba kerültek.

- A 2000-es évek elején, amikor azon gondolkodott a város, hogy hogyan lehetne a jövőben egészséges ivóvizet biztosítani, akkor itt végeztek próbafúrásokat, amelyek megállapították, hogy ezen a helyen olyan vízbázisok vannak a föld mélyében, amelyek határérték alatti arzéntartalommal rendelkeznek. Tulajdonképpen a próbafúrásokra alapoztuk az egész projektet – ez a lelke a beruházásnak. Ezért nagyon fontos tudnunk, hogy most, amikor elkészültek a kutak, vajon elegendő vizet adnak-e és igazolják-e a próbafúrások eredményeit. A jó hír az, hogy a kutak vízhozama megfelelő, elegendő vizet adnak, és a vizük arzéntartalma, mindegyik kút esetében, a határértékben szereplő 10 mikrogramm/liter alatt van. Ezekkel a kutakkal a jövőben egészséges és biztonságos vízellátást lehet a gyulaiak számára biztosítani – mondta dr. Görgényi Ernő.

Daróczi László hangsúlyozta, kezdeményezni fogják a kutak próbaüzemének 6 hónapról 3 hónapra való lerövidítését, ami által a munkálatok során keletkezett csúszás kompenzálhatóvá, a 2015. március végi átadás és a végleges projektzárás időpontja pedig tarthatóvá válik. A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatójában a kutak vizének minőségéhez valamint a kutak teljesítményéhez fűződő lényeges részletekre is kitért.

- Amikor a kutakat megfúrták, azt már tudtuk, hogy a vízhozam jó, mert különböző méréseket végeztünk előtte, ugyanakkor meg kellett várnunk azt a pillanatot, amikor mind a 6 kútra akkreditált labor által kiadott arzénvizsgálati eredmény születik. Nem lehetett csak a saját vizsgálatunkra alapozni. Ez szerencsére megtörtént. A vízminőség mellett a víz mennyisége is megfelelő. 800 liter/perces vízkitermelésre van szükség jelen pillanatban a városban, az új kutak azonban a jelenlegi próbaszivattyúzás alatt 2000 liter/perces teljesítménnyel működnek, ami kétszer annyi vizet jelent, mint amennyire jelenleg Gyula városának szüksége van – részletezte Daróczi László.

Daróczi László hozzűfűzte, a projekt keretében Gyula és Elek városa között két hármas kútcsoport épült ki – egymástól mintegy másfél kilométerre. A közeljövőben a két kútcsoportot összekötik és ez a rendszer biztosítja majd a két település ivóvízszükségletét.

A Gyulai Hírlapnak Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere elmondta, a projekt jelenlegi fázisában hamarosan befejeződik az ivóvízhálózat cseréje Gyulaváriban, és rövidesen Gyula belvárosában folytatódik a rekonstrukció.

 

Egészséges ivóvizet ad a kút. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)