Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Román és magyar természetvédelmi szakemberek találkoztak a gyulavári kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • HÍREK • 2014. szeptember 15. 11:00
Román és magyar természetvédelmi szakemberek találkoztak a gyulavári kastélyban
A gyulai szakmai konferencián a határ menti térségek környezet- és természetvédelmi kérdéseit vitatták meg
Konferencia a gyulavári kastélyban. Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva

A természetvédelem, a fenntartható tájgazdálkodás valamint a környezeti tudat megőrzése jegyében tartották azt a „Román-magyar szakember-találkozó és workshop” elnevezésű konferenciát, melynek szeptember 11-én a gyulavári kastély adott otthont. A helyszín nem véletlen, hisz a három tájékoztatási központtal rendelkező X-PARC projekt szerves részeként játszik szerepet a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának.

A három civil szervezet (az Excelsior Egyesület, a Körös-Maros Alapítvány és a Zöld 14 Egyesület) 2012. november 1. és 2014. október 31. közötti projektjében olyan határon átnyúló infrastruktúra kialakítására törekszik, amely a természetvédelem területén tevékenykedő intézményeknek és szervezeteknek, illetve a téma iránt érdeklődő lakosságnak egyaránt tud hatékony segítséget nyújtani oktatási, ismeretterjesztési, szaktanácsadási és területfelmérési szinten. 

Ezek megvalósítására Arad és Békéscsaba mellett a gyulavári kastély területén vállalkoztak olyan intézmények kialakításával, amelyek együttesen alkotják a határon átnyúló terület kutató- és bemutató központját. A gyulavári kastély három kiállítóterme új tartalommal gazdagodik a természetvédelem és a megújuló energiaforrások témakörében, a kastélykert eddig kihasználatlan területén pedig természetvédelmi oktatóparkot alakítottak ki, melyet „Zöld iskola” néven már birtokba is vetnek az érdeklődők.

A megújult területen máris látható a Labirintus tanösvény, az Illatok kertje, a Fűszerkert, a Tanösvény, de egy kis játszótér, valamint esővédő épület, pihenő- és több tűzrakó hely is gazdagítja a teret. A gyulavári kastély így nem csak a projekt idején szolgál természetvédelmi oktatások, szemináriumok, konferenciák helyszínéül, hanem a későbbiek folyamán is. A határon átnyúló projekt célja pedig a lehető legtöbb személy megszólítása a környék természeti értékeinek tudatosítása céljából, legyen az egy idetévedő kiránduló, helyi kisiskolás, természetjáró, vagy éppen az itt élő és gazdálkodó emberek széles köre.

A csütörtöki szakmai konferenciára a hazai és a határon túli, a közfoglalkoztatásban, valamint a „zöld” szervezetekben dolgozó szakembereket várták, hogy velük közösen vitassák meg a határ menti térségek környezet- és természetvédelmi kérdéseit. Az X-PARC projekt bemutatását kétnyelvű szakmai előadások követték. A határ menti térségek természetvédelmi kérdéseiről, a fenntartható agrárfejlesztésről és a környezetvédelmi területekről Mihai Pascu beszélt. A román szakember az e területeken végezhető gazdasági tevékenységek módjára is kitért, valamint az ökológiai tudat elmélyítésének fontosságára is felhívta a figyelmet.

Őt követően Lipták István adott átfogó tájékoztatást a határ menti területek fenntartható természeti erőforrás-gazdálkodásáról, valamint az árvízvédelmi kérdésekről. Előadásában kitért a környezeti katasztrófákra, a villámárvizek kialakulására, az árvíz-belvíz megelőzésére, magára a védekezésre, majd az azt követő helyreállításra. Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden magyar állampolgár és itt tartózkodó külföldi személy 18-65 év között polgári védelmi kötelezettséggel rendelkezik, vagyis évi 72 órára minden polgár kiképzési, gyakorlati feladatra igénybe vehető.
A konferencia zárásaként Mihai Pascu és dr. Duray Balázs közös előadásában a fenntartható vidékfejlesztés kétoldali lehetőségeit ismertette. Ebben Románia és Magyarország természetvédelmi és fenntartható fejlesztési stratégiái és szabályozási rendszere, valamint finanszírozási lehetősége is napirendre került.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló X-PARC projekt (Development of a Cross-Border Protected Areas Resource Centre - HURO/1101/187/1.3.1 X-PARC) munkatársai a fő célterületnek számító Körösök és a Maros határon átnyúló vízgyűjtő területein szeretnének hasznos információkat eljuttatni a természetvédelemmel kapcsolatban mindazok számára, akik a védett területekkel kapcsolatban adminisztratív feladatokat ellátó személyek és szervezetek, hatóságok, a célterületen élő személyek és működő vállalkozások.

A projekt keretében feltérképezik a terület természeti erőforrásait, készítenek egy háromnyelvű szakszótárt, összegyűjtik a természetvédelemmel kapcsolatos aktuális információkat, melyeket a tevékenységeik során meghatározott célra használnak fel szaktanácsadásra, projektek szakmai támogatására, promóciókra, ismeretterjesztésre, oktatásra, szemléletformálásra. Mindhárom szervezett nyitott, így a benne dolgozó szakembereket azok is bátran felkereshetik tájvédelmi, földtani, hulladékgazdálkodási, levegőtisztasági és más természeti-ökológiai kérdéseikkel, akik a csütörtöki konferenciáról lemaradtak.

      

Dr. Duray Balázs. Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)