Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagy sikert aratott Európa folklórjának sokszínűsége a gyulai néptáncfesztiválon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. augusztus 20. 11:00
Nagy sikert aratott Európa folklórjának sokszínűsége a gyulai néptáncfesztiválon
Minden Magyarok XX. Jubileumi Néptáncfesztiválja – Fesztiválbemutató II.
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Minden Magyarok Néptáncfesztiváljának huszadik, jubileumi programsorozata ínyencségek sorával várta az érdeklődőket. A három napos műsorkavalkád a város több pontján is remek fesztiválhangulatot teremtett.

A második nap fesztiválbemutatója egy, a magyar táncok gazdagságát bemutató műsorral kezdődött, valamint gyulai néptáncfesztiválok kuriózumával, a külföldi táncegyüttesek szereplésével folytatódott, hiszen általuk mindig más népek kultúrájába kaphatunk betekintést. A Kiegyezéssel létrejött Osztrák-Magyar Monarchia a népművészet, a díszítőművészet terén is ugrásszerű változásokat idézett elő, színesedtek a különböző nemzetiségű emberek viseletei, megismerték egymás táncát, zenéjét, kultúráját.

A tószínpadon tartott műsor első részében a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorában a 2007-es Monarchia című kétrészes táncmű néhány részlete volt látható. A nagy múltú táncegyüttes a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, máig kiapadhatatlan folklórkincsét mutatta be, párhuzamosan felvillantva a főúri báli élet egyes pillanataival.

Az 1949-ben alapított, Prima Primissima-díjjal is elismert Magyar Nemzeti Táncegyüttes (2014. július 1. előtt Honvéd Táncszínház) tánckara Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptáncegyüttese. Bármihez is nyúlnak - nagyformátumú történelmi táncjátékok, autentikus folklórműsor, rockopera stb. -, minden produkciójuk közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. Ezúttal is kitettek magukért, hisz Imrik Zsuzsa jelmezei, a táncosok összeszokott, impulzív mozgása, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész rendező-koreográfus látványos munkája öröm volt a szemnek, Szalai Antal prímás és zenekara muzsikája pedig mindezt zeneileg alkotta tökéletes egységgé.

Az est második részében a Bulgáriából érkező Ensemble „Kapantsi, a cseh The Folklore Ensemble Májek  és a spanyol DoLusco O Fusco táncegyüttesek egyenként 20 perces műsora következett.

Táncaikban nem csak az volt jól megfigyelhető, hogy sajátságos motívumaikból miként épülnek fel a tánc magasabb fokozatú szerkezeti egységei - motívumsor, szakasz, tétel, majd a tánc -, hanem ezek tartalmi viszonya és terjedelmi arányai, valamint belső struktúrájuk alapján a tánc tagolásának összefüggései, formai-szerkezeti szabályozottsága is szemléletesen megmutatkozott.

Bemutatóikat nagyon izgalmassá tette a zenék tört, páratlan ütemei, a női kórus sokszólamos éneke - ami helyenként a zenekart is helyettesítette -, míg a spanyolok dudaszós, harsány kísérete a hagyományos zene és tánc hangsúlyozása mellett az ünnepi viseletet is megmutatta.

Az idei néptáncfesztiválra érkező külföldi tánccsoportok azonban nem csak a fesztiválbemutató második estéjén mutatták be tudásukat, ittlétük alatt már napközben is számos alkalommal és több helyszínen adtak ízelítőt műsorukból, hiszen a szervezők a megújult városrészeket is igyekeztek bevonni a fesztiválhangulatba. Így külföldi vendégeink a Tértánc elnevezésű program keretében már első nap - pénteken - láthatók voltak a Gyulai Várfürdőben és a belvárosban, második nap - szombaton - a Göndöcs-kertben (Ensemble „Kapantsi” – Bulgária és The Folklore Ensemble Májek – Csehország), a harmadik napon - vasárnap - pedig Térzene és tértánc címmel a Világóránál szerepeltek (Ensemble „Kapantsi” – Bulgária és DoLusco O Fusco – Spanyolország) nagy sikerrel.

Igazi dicsőségüket azonban a szombat esti fesztiválbemutatón, valamint az azt követő táncházban aratták, ahol tánclépéseiket az érdeklődőknek is megtanították.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. augusztus 20. 12:38
Minden Magyarok XX. Jubileumi Néptáncfesztiválja – Fesztiválbemutató II.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)