Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Prof. Fodor Lajos akadémiai doktor találmányából új daganatellenes gyógyszer lehet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. június 30. 09:00
Prof. Fodor Lajos akadémiai doktor találmányából új daganatellenes gyógyszer lehet
Sikeresen védte meg az akadémiai doktori értekezését prof. Fodor Lajos, a Szent István Egyetem gyulai karának intézetigazgatója
Prof. Fodor Lajos védésén a Magyar Tudományos Akadémián. Fotó: Gyulai Hírlap

Sikeresen védte meg az akadémiai doktori értekezését prof. Fodor Lajos, a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának intézetigazgatója és a Pándy kórház központi laboratóriumának vezetője a múlt héten. Prof. Fodor Lajos nagydoktori tanulmánya több évtizedes szerves kémiai kutatómunkájának összegzése, amelynek során gyógyszertani szempontból is ígéretes új származékokat állított elő a daganatos sejtek burjánzásának csökkentésére. Az első kísérletek alapján a vegyület alkalmas gyógyszernek.

A Gyulai Hírlapnak a professzor elmondta, az ezzel kapcsolatos kutatásokat mintegy három évtizede kezdte, az utóbbi 4-5 évben pedig intenzíven, folyamatosan foglalkozott a témával. Tavaly tavasszal adta be a Magyar Tudomány Akadémiára tanulmányát, amelyet különböző bizottságok vizsgáltak hónapokig, hogy aztán további három tudósnak adják ki bírálatra. Miután válaszolt azok kérdéseire, csak azután következett a védés a nyolctagú bizottság előtt az Akadémián. Végül prof. Fodor Lajos értekezését az MTA Bíráló Bizottsága egyhangúan, maximális ponttal 100%-ra értékelte.

Prof. Fodor Lajos lapunknak elmondta, a Szegedi Egyetemen már korábban megfogalmazódott, hogy gyógyszer készüljön az általa előállított vegyületből. A kísérletek első stádiumán már túl vannak, az izolált sejteken történő vizsgálatok kimutatták, a vegyület alkalmas gyógyszernek. Jelenleg élő állatokon, egereken folyik a tesztelés, amely eddigi eredményei biztatóak. A vegyészprofesszor kifejtette, a gyógyszergyártás igen költséges, több százmillió forintos nagyságrendű tétel, azonban biztató, hogy egy amerikai gyógyszergyár már érdeklődik a kutatások iránt.

A daganatellenes hatású vegyületeken prof. Fodor Lajos dr. Csomós Péter főiskolai docenssel dolgozik. A professzortól megtudtuk, az ötlet a gyulai kórházból indult, de a kutatások széles kooperációjában részt vett a Szegedi Egyetem, az ELTE, sőt Japánban és Kanadában is végeztek ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. A professzor munkája a tudományos fokozat megszerzésével nem ért véget.

– Az a szép a kutatásban, hogy nincs olyan, hogy ezt megoldottam, és kész. Egy megoldott probléma húsz másikat teremt, úgyhogy tovább kell folytatnom a munkát – mondta prof. Fodor Lajos.

Prof. Fodor Lajos tudományos munkájához, valamint a sikeres védéshez személyesen gratulált az akadémián dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, dr. Kövesdi József orvosigazgató, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház mb. főigazgatója, b ápolási igazgató és Szabó Mihály gazdasági igazgató.

A Gyulai Hírlapnak dr. Kovács József több szempontból is nagy értékűnek nevezte a Fodor professzor által szerzett legmagasabb tudományos fokozatot.

– Fodor professzorral sokszor konzultáltunk, és időnként a kutatólaborban is meglátogattam. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház mindig is támogatta a tudományos ambíciókat, hiszen ez egy jövőbe történő befektetés. Jelenleg 15 tudományos fokozattal rendelkező munkatársa van a kórháznak, ám orvosi vonatkozásban Fodor professzoré a második ilyen akadémiai doktori minősítés. Az elsőt 54 évvel ezelőtt szerezte dr. Juba Adolf elme- és ideggyógyász, aki 1961-ig volt a kórház igazgatója – mondta dr. Kovács József.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, a megszerzett nagydoktori fokozat nagymértékben növeli a tekintélyét a megyének, a városnak és az egészségügyi intézménynek is, és az akkreditáció szempontjából igen fontos az egyetem gyulai karának is. Az akadémiai doktori értekezés mindennapi haszna pedig a szövetburjánzás-visszafejlesztő és gyulladáscsökkentő hatása miatt igen jelentős.    

***

Curriculum vitae

Fodor Lajos Egerben született. Az általános iskolai tanulmányai után Debrecenben végzett vegyipari technikumot, majd a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 1975-ben kapott gyógyszerészi oklevelet. Az egyetem elvégzése után elkészítette gyógyszerészdoktori értekezését, melyet summa cum laude minősítéssel védett meg. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórháznak 2006-ig, hat éven át volt a főigazgató-helyettese. Kétszer fél évig dolgozott Kanadában a McMaster Egyetem Kémia Intézetében, ahol posztdoktori ösztöndíjasként kutatómunkát folytatott. 1986-ban a kémiai tudomány kandidátusa, 1998-ban vegyészdoktori oklevelet is szerzett, 1999-ben egyetemi magántanári címmel ismerték el. A köztársasági elnök 2011-ben egyetemi tanárrá nevezte ki a Szent István Egyetemre, amelynek jelenleg igazgatója, tudományos dékánhelyettese, valamint a biokémia és gyógyszertan tárgyak oktatója. Az MTA doktori címet ünnepélyes keretek között várhatóan szeptemberben kapja meg a professzor.

 

Prof. Fodor Lajos. Fotó: Gyulai Hírlap
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)