Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A könnyűzene hajnalának tüzes örökzöldjei zengtek a gyulai Vigadóban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2014. május 24. 16:30
A könnyűzene hajnalának tüzes örökzöldjei zengtek a gyulai Vigadóban
Swing a lelke mindennek címmel adott koncertet a Gyulai Royal Dixieland Band és a Gyulai Big Band Gyulán
A Gyulai Royal Dixieland Band a Vigadóban. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A gyulai Vigadó vendégei már számtalan műfajú zenei előadást láthattak a néhány hónapja megnyílt kulturális színtér színpadán. Ezúttal a Swing a lelke mindennek című műsorban Gyula város két nagyzenekara, a Gyulai Royal Dixieland Band és a Gyulai Big Band a könnyűzene hajnalának örökzöldjeit idézte meg a Vigadóban.

A Royal Dixieland Band kezdte az estet. A New Orleans-ból eredő, korai jazz műfaját népszerűsítő csapat csupán két éve alakult, ám tanult tagjai számos színpadot és zenekart megjártak már. A Royal Dixieland Band tavaly elnyerte a legjobb zenekarnak járó díjat a 43. Nemzetközi Dixieland Fesztiválon, Drezdában. Mostani koncertjükön egyértelműen kiderült, az elmúlt egy évben még jobban összeszokott a banda, egyben szólt a sok hangszer és általuk a közismert dallamok.

A Czirok Mihály (trombita/ének), Czirok Ildikó (banjo/ének), Kepenyes Pál (szaxofon/klarinét/ének), Gál István (harsona/vokál), Bishof Ildikó (zongora/ének), Lustyik Szabolcs (basszusgitár) és Hőgyes Elek (dob) zenészekből álló hetes fogat a XX. század első felének meghatározó, amerikai illetve angolszász klasszikusaiból válogatott lendületes repertoárjába. Egy blues-zal indítottak, majd a When You're Smiling című örökzöld jött, majd következtek sorba a slágerek, többek között Neil Sedaka, Acker Bilk és Louis Armstrong tollából.

A dixie-banda után a több mint húsz tagú Gyulai Big Band hangszerarzenálja sorakozott föl a deszkákon, hogy tovább tapsoltassa a több mint száz főt számláló nézőteret. A rendezői baloldalon elhelyezkedő énekesek, zongorista, gitáros, basszusgitáros és dobos szekcióját középen Kepenyes Pál (karnagy, klarinét) kötötte össze a nádnyelvesek és rézfúvósok garmadával. A négy trombitás, négy harsonás és öt szaxofonos összhangja és látványa egyaránt grandiózus hatást nyújtott.

A nagycsapat 1995-ben alakult, azóta számos fesztiválon mutatkozott be országszerte és külföldön is. Aki látta-hallotta már korábban a zenekart, az tanúsíthatja: a gyulai formációra a profizmus és a fiatalos lendület egyaránt jellemző, tekintve, hogy a tapasztalt „rókák” folyamatosan ifjú tehetségekkel frissülnek. Előadásukban ugyancsak föltűntek a könnyűzene gyökereinek számító műfajok, a swing, a dixie, a boogie, a rock and roll és néhány későbbi dal átirata is. A Gyulai Big Band telt muzsikával és kiváló szólistákkal – Vicze Gabriella (szaxofon), Jurdi Dániel (gitár), Belicza Károly (szaxofon), Vozár M. Krisztián (zongora), Szegedi Attila és Szőke Mihály (ének) stb. – örvendeztette meg a hálás közönséget.

Az idei év első nyárias napjaihoz dukált a tüzes, lendületes muzsika, és mind a Gyulai Royal Dixieland Band mind a Gyulai Big Band nem búcsúzhatott ráadásszámok nélkül.

 

Vicze Gabriella. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)