Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Középiskolások mérték össze tudásukat matematikában Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M. Gy. • HÍREK • 2014. április 18. 14:30
Középiskolások mérték össze tudásukat matematikában Gyulán
18. alkalommal rendezték meg a Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Napot
Dr. Hajnal Péter, a verseny névadójának fia köszönti a vendégeket. Fotó: Gyulai Hírlap

„Minden, ami emberi, akár jó, akár rossz, előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát.” (Erdős Pál)

A Bolyai János Matematikai Társulat Békés Megyei Tagozata a Harruckern János Közoktatási Intézményben 18. alkalommal szervezte meg a Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Napot, a MTA SZAB Békés Megyei Testülete Matematika Tudományos Műhelye és az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium szakmai támogatásával.

Az iskola Wenckheim konferenciatermében rendezett megnyitón Benye Hajnalka tanügyi igazgatóhelyettes köszöntője után a mintegy 200 vendéget dr. Hajnal Péter, a verseny névadójának fia és dr. Szakács Attila, a BJMT Békés Megyei Tagozata elnöke is üdvözölte. Marczis György, a szervezésért felelős megyei titkár bemutatta a zsűrit, melynek elnöke dr. Németh József egyetemi tanár, tagjai dr. Kosztolányi József egyetemi docens, dr. Szakács Attila főiskolai tanár és Pálinkás István egyetemi hallgató voltak. Ezután ismertette a versennyel kapcsolatos tudnivalókat.

Miközben a három kategóriában versenyző diákok a 90 percesre tervezett 25 feladatos tesztlapot töltötték ki, addig az érdeklődő vendégek meghallgathatták Marczis György matematikatanár „Gondolatok a középiskolai matematika felvételiről”, dr. Hajnal Péter docens „Polinomok gyökei és a kombinatorika”, dr. Molnár István docens „Adalékok egy véges összegzési feladathoz” és dr. Németh József egyetemi tanár „Néhány érdekes végtelen összegről” című előadásait.

A feladatlapok beadása után a zsűri két tagja, dr. Kosztolányi József és Pálinkás István ismertette a feladatok megoldásait. A programokkal egyidőben a Mozaik Kiadó a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó a kiadványaiból árusítással egybekötött bemutatót tartott.

A kora délutáni eredményhirdetésen dr. Németh József értékelte a versenyzők munkáját. Kiemelte, hogy a legjobb tanulók a nehéz feladatok ellenére nagyon szép eredményt értek el. Ezután átadta a kategóriák győzteseinek és a helyezetteknek és felkészítő tanáraiknak a támogatók által felajánlott értékes jutalmakat. Az egész napos rendezvény Marczis György jövő évre szóló meghívó szavaival ért véget.

A dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere által felajánlott „A legjobb eredményt elért gyulai versenyző” díjat Hegyesi János, az Erkel Ferenc Gimnázium tanulója kapta.

A határon túliak közül a legjobb eredményt Bíró Dominik a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból (felkészítő tanárai: Béres Zoltán, Csikós Pajor Gizella, R. Sipos Elvira) és Bial Bence Tornaljáról (felkészítő tanára Vincze Norbert) érte el.

A verseny teljes anyaga megtalálható a www.bolyaibekes.hu weboldalon.

 

A verseny legjobbjai

 
I. kategória (9-10. évf.)

1. Sidó Balázs, Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Békéscsaba, felkészítő tanár: Méri Károly

2. Kopcsák Róbert, Erkel FerencGimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium, Gyula, felkészítő tanár: Székely András

3. Zsótér Emese, Vásárhelyi PálSzakközépiskola és Kollégium, Békéscsaba, felkészítő tanár: Endrődi Mónika

 

II. kategória (11-12. évf.)

1. Kiss Tibor, Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, Békéscsaba, felkészítő tanárok: Golovics Éva és Molnár Judit

2. Hegyesi János, Erkel FerencGimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium, Gyula, felkészítő tanárok: ifj. Galbáts Dénes és Marczis György

3. Tulkán Simon, Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba, felkészítő tanár: dr. Rókáné Rózsa Anikó

 

III. kategória (szakiskolások)

1. Szabó Gábor Sándor, Harruckern JánosKözépiskola, Gyula, felkészítő tanár: Antal József

2. Elek Eszter, Harruckern JánosKözépiskola, Gyula, felkészítő tanár: Ollár Aurél

3. Csiaki Tímea, Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiumai, Gyula, felkészítő tanár: Novákné Kiss Mária

 

Hegyesi János (Erkel Ferenc Gimnázium), 2. díjas. Fotó: Gyulai Hírlap
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)