Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gombabetegségek az esővel együtt jönnek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. március 23. 07:00
A gombabetegségek az esővel együtt jönnek!
Nyíló virágok esetén réztartalmú szereket ne alkalmazzunk
Képünk illusztráció. Forrás: felsofokon.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az időjárás olyan amilyen, mi meg, ha kajszibarackot akarunk enni, menjünk Perzsiába! Vagy vegyük fel a kesztyűt, illetve a permetezőgépet, és permetezzünk, mert a gombabetegségek az esővel együtt jönnek! Sajnos tavaly is elvitte a barack nagy részét az időjárás. Amennyiben az idén nem fagy le, úgy a gombaölő vegyszerek folyamatos jelenléte nem engedi a gombabetegségek, jelesül a monília jelentősebb kártételét.

Természetesen nyíló virágok esetén réztartalmú szereket ne alkalmazzunk. Rézpótló szerek Dithane, Folicur-Solo, stb. használata javasolt. Sajnos akár kétnaponként is kell permetezni, ha valóban meg akarjuk menteni a termést. Szeles, napsütéses időben hamar megszáradnak a virágok, akkor már nem kell félni a fertőzéstől. Amennyiben marad még vegyszer a permetezőben az almafa megköszönné, mert a varasodás már ilyen időjárási viszonyok között is kész a támadásra.

A zöldségfélék közül az apró magvasok egy része már vethető. A petrezselyem, sárgarépa, hagyma, saláta vetését, ha van rá módunk, hengereljük le. A magok mellé tömörített föld segíti a csírázást. A mákot is elvethetjük, mert beigli nélkül nem élet az élet.

A borsó kelésére sokan panaszkodnak, hogy nem egyenletesen kel. A vetés utáni kevéske öntözés igen jó hatású tud lenni, mert bizony a napos, szeles időjárás pillanatok alatt kiszárítja a felszín közelében a talajt.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)