Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cseresznyemetszés titkai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. március 02. 07:00
A cseresznyemetszés titkai
A cseresznye metszése, illetve azon belül is a főág visszavágása állandó vitatéma
Képünk illusztráció. Forrás: enchantedgal-stock.deviantart.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Kis kitérő után visszatérve a szezon munkájára, a metszésre, gyakorlati tapasztalatomat osztom meg önökkel. A cseresznye metszése, illetve azon belül is a főág visszavágása állandó vitatéma. Nos, az én tapasztalatom, hogy a visszavágás után a termést könnyebb leszedni, könnyebb permetezni, de a korona ezután nagyon besűrűsödik, és ezáltal az amúgy is elhanyagolt növényvédelem következtében a cseresznyefánk gyors leromlásnak, leöregedésnek lesz az áldozata.

Természetesen a nagyüzemek intenzív termesztésében ez technológiai dolog, de a házikertekben ez már régen bejáratott koronaforma, hogy amíg elérjük, addig a mienk, feljebb meg a madaraké. Sajnos a mai, úgymond modern fajták sok tekintetben csak a tömegtermelést szolgálják, ízanyagokban, ellenállóképességben alatta maradnak a régi fajtáknak.

A másik felvetés a fákon megtelepedő zuzmók és mohák kérdésében volt. Nem annyira jó, hogy jelen vannak, hisz jó megtelepedést biztosítanak az áttelelő petéknek, illetve a kórokozók spóráinak. Anno a Novenda (sárgaméreg) letakarította ezeket az élőlényeket, de ma csak kézimunkával lehet őket letakarítani. A házilag készített, kicsit mészdús bordói lével jelentősen lehet ezeket féken tartani. Akit nem zavar a fehér fa a kertben, az a tavaszi lemosópermetezést így oldja meg!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)