Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ozone Zöld-díjat kapott a gyulai székhelyű Nepomuki Szent János Lovagrend

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2013. december 11. 11:00
Ozone Zöld-díjat kapott a gyulai székhelyű Nepomuki Szent János Lovagrend
A Lovagrend számtalan környezetvédelmi tevékenységén túl, 2013-ban sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán
A díjátadás után. Fotó: Nepomuki Szent János Lovagrend Egyesület

Magyarország egyik legkiemelkedőbb környezetvédelmi elismerését, az Ozone Zöld-díjat kapta meg a gyulai székhelyű Nepomuki Szent János Lovagrend Egyesület a napokban. Az elismerést Kneifel Irénnek, a Lovagrend nagymesterének adták át Budapesten, a Magyarországi Fenntarthatósági Csúcskonferencián. A nevezéseket a Magyar Klímatanács tagjai értékelték, és az igényes, névre szóló, valódi zöld díjat – egy gyönyörű bonsai-fát – dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem klímatanácsának főtitkára, az elismerő oklevelet pedig Pálmai L. Ákos, az OzoneNetwork TV programigazgatója adta át. A díj komoly elismerés a nagyrészt Gyulán élő tagságnak, hogy munkálkodásuk és céljaik mások szemében is hitelesek.

A Gyulai Hírlap kérdésére Kneifel Irén beszélt az egyesület nyertes pályázatáról.

- A Lovagrend számtalan környezetvédelmi tevékenységén túl, 2013-ban sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán. Célul tűzték ki a Fehér-Körösön érkező hulladék eredetének felkutatását, a hulladék lerakások helyének felderítését, feltérképezését. A romániai Socodorig kerékpárral bejárták a partot, valamint a Csigér patak torkolatától lefelé vízen és parton is végeztek felmérést. Ezt követően a Körös felsőbb szakaszát is bejárták egészen Crisciorig. Tapasztalataikról fényképes dokumentációt, helyszíni feljegyzéseket készítettek. Céljuk a dokumentumok prezentációba foglalása, és megküldése az illetékes Román és Magyar hatóságoknak, településeknek, civilszervezeteknek és médiáknak. Ezzel még csak az első lépést tették meg a probléma megoldására, következik a Körös magyarországi szakaszának ellenőrzése, mert nem csak a „szomszéd portáját” kell megvizsgálni, hanem a saját vizeink partját beborító szemetet is be kell mutatni, és az érintetteket szembesíteni kell a környezetszennyezéssel. Az Ozone Zöld Díjra beadott pályázatunk ezt a tevékenységet mutatta be – mondta Kneifel Irén.

A Lovagrendet 2010-ben 19 lelkes – az élővizekért és környezetünkért aggódó, azok védelmében tenni akaró – Békés megyei lakos alapította. A taglétszám folyamatosan nő, jelenleg már 440 fő tagjuk van az ország minden részéből, sőt Romániából is. Kancelláriájuk létesült Mezőtúron, Szarvason, Békéscsabán és Zalaegerszegen, és előzetes egyeztetés zajlik Hódmezővásárhely és Nagyvárad természetvédőivel. Az évek során több környezetvédelmi akciót szerveztek, illetve más által szervezett rendezvényen vettek részt. Hulladékot gyűjtöttek, folyót takarítottak, gyerekeknek és nőknek szervezett rendezvényeken segédkeztek. Az Ozone Zöld-díjjal együtt járt, hogy meghívták őket az OzoneNetwork Egyenlítő című napi vélemény és vitaműsorába, hogy másoknak is elmondhassák mit tettek a tisztább, környezetünkért.

Aki bővebben szeretné megismerni a Lovagrendet, a nepomuki.mindenkilapja.hu oldalon, valamint az egyesület Facebook-oldalán megtalálja őket. 

A díjátadón és a lovagrendről készült riport az OzoneNetwork honlapján az alábbi videó második felében megtekinthető.

 

Az elismerést Kneifel Irén vette át. Fotó: Nepomuki Szent János Lovagrend Egyesület
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)