Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az önkormányzat segítségével több ezer fával teszik élhetőbbé városunkat a gyulai civil szervezetek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. november 11. 09:00
Az önkormányzat segítségével több ezer fával teszik élhetőbbé városunkat a gyulai civil szervezetek
Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész: a növényeket a remetei faiskola állományából biztosítja az önkormányzat
Gyula Város Önkormányzata őszi fásítási akciót hirdetett a közelmúltban, amelynek keretében Alt Norbert alpolgármester felkérte a helyi szervezeteket, közösségeket, nyújtsák be fatelepítési igényeiket. A felhívásra jelentkezett az Együtt Gyulaváriért Egyesület, a Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete, a Tanya és Kerttulajdonosok Egyesülete, a Gyulai Városszépítők Egyesülete és a Gyulai Méhészek Egyesülete, valamint iskolák, óvodák és más közösségek. A növényeket a remetei, városi faiskola állományából biztosítja számukra az önkormányzat.
Az Együtt Gyulaváriért Egyesület "ültetőbrigádja". Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A múlt hét elején több száz fa ültetésével kezdődött meg az őszi fásítási akció. A szanazugi csoport jóvoltából a Sióréti tájház dűlőjét azóta galagonya, vadkörte- és vadalmafa díszíti.

A hétvégén városszerte munkába kezdtek a civil szervezetek, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék városunk közterületeit. Az Együtt Gyulaváriért Egyesület a délelőtt folyamán 30 szilfacsemetét és 30 krisztustövist ültetett Dénesmajorban, a Mályvádi utcában, illetve az Állomás utcában. A fásítást Gyulaváriban folytatták, a Kastélykertben és a Széchenyi utca déli oldalán vöröstölgyeket, a József Attila utcában kőriscsemetéket telepítettek, majd a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületével közösen cserjékkel és fákkal színesítették a Sirály utcai játszótér környékét. Munkájukban részt vett Sós Imre önkormányzati civil referens is.

A Gyulai Hírlapnak Dohányos Mihály, az egyesület elnöke elmondta, megmozdulásukat támogatta Szabó Károly önkormányzati képviselő, több helyi vállalkozó, valamint GYAKI Bay Zoltán Általános Iskola 3. osztályos tanulói is, akik aktívan is részt vettek a programban.

- Egyesületünk környezetvédelmi napot tartott, amely során mintegy 90 fát, valamint cserjéket is elültettünk a városban. Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész tanácsait figyelembe véve ügyeltünk a villanyvezetékek kellő távolságára, és a megfelelő sortávolságra, illetve a gyermekek védelme miatt nem ültettünk mérgező bogyós, vagy tüskés növényeket. A kitelepített fák öntözést, további gondoskodást is igényelnek. A program fontos része az is, hogy a fásítási program résztvevői vigyázzanak az elültetett csemetékre – hangsúlyozta Dohányos Mihály.

A Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület az Attila utcában végezte az áldásos tevékenységet. A Gyulai Hírlapnak Ferenczi István, az egyesület titkára elmondta, az utcában lévő hiányos fasort mintegy 30 tölgyfa elültetésével tették összefüggővé, továbbá három évig vállalták a csemeték gondozását is. Dr. Németh Endre, az egyesület elnöke még hozzáfűzte, a szervezet évek óta örömmel vesz részt a városi közterek fásításában, például néhány évvel ezelőtt a Béke sugárút csatornázásakor kihalt gesztenyefák pótlása is az ő érdemük. Munkájuk során segítségükre voltak a Harruckern János Közoktatási Intézmény tanulói is, akik a kötelező társadalmi munka keretében vállalták a nemes feladatot.

Az őszi fásítási akció a héten tovább folytatódik.

- A következő néhány napban a Csigakertben és az Apor téren is végeznek fatelepítést. A katolikus általános iskolában és az Apor Vilmos óvodában november 11-12-én fásítanak, a Galamb úti idősek otthonában és Szanazugban 12-13-án, a Wesselényi-tó környékén 16-án, a Civil Szolgáltató Központ udvarán és a Galbácskerti óvodában november 19-én és 20-án telepítenek növényeket a városi faiskola állományából - tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész.

 

Munkában a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)