Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az olajbogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. október 20. 13:00
Az olajbogyó
Az olajbogyó héjában található maslinsav bizonyítottan képes beindítani a sejthalált a tumor sejtekben
Képünk illusztráció. Forrás: acquasale.net

Az olajfa, melynek gyümölcse az érett, 56% olajt tartalmazó olajbogyó, a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája. Története mintegy hatezer évre tekint vissza. Az olajbogyót először valószínűleg Kréta szigetén termesztették. Észak-Afrikába és Kis-Ázsiába a föníciai kereskedőkön keresztül jutott el. A misszionáriusok elvitték az Újvilágba is. Először Kaliforniában vált ismertté, ahol kb. 200 éves példányok találhatóak az olajfákból, míg Európában a 300-500 éves sem ritka. Izraelben, az Olajfák hegyén azt tartják, hogy az ott lévő olajfák már Jézus idejében is megvoltak, tehát több mint 2000 évesek.

Az olajbogyó a Bibliában és a görög mitológiában is sokszor feltűnt, a béke, a megnyugvás és a jólét jelképeként. A Noé bárkájára visszatérő galamb szájában olajfaág volt, a görög Apolló és Artemisz egy olajfa alatt látták meg a napvilágot. Az olívaolaj pedig az olimpiák örökmécsesében, valamint a templomok szent lámpásaiban égett.

Legendás a mediterrán étrend szív- és egészségvédő hatása. A statisztikai adatok szerint a mediterrán országok lakói a legegészségesebbek a világon, és itt tovább is élnek az emberek. Az olajbogyó számukra olyan, mint egy életelixír. Szinte minden étkezéskor fogyasztanak belőle olajbogyó vagy olívaolaj formájában. Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A linolsav, linolénsav és arachidonsav gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a magas vérnyomást, és a trombózis megelőzésére is alkalmasak.

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin erősíti az immunrendszert. D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással. A népi gyógyászatban az olajbogyót és olaját gyomorrontásra, szélgörcsre, gégegyulladásra, idegfájdalomra, légúti hurutokra, gyomorfekélyre alkalmazzák. Az olajbogyó héjában található maslinsav bizonyítottan képes beindítani a sejthalált a tumor sejtekben (vastagbélrák, emlőrák).

Az olajbogyó a mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga. Nyersen és főzve is használhatjuk ételeinkhez ragukba, köretekhez, salátákhoz, de salátaöntetekhez is kiváló.

Saláta mustáros öntettel (4 főre)

1 fej saláta
1 fej lilahagyma
4 db paradicsom
20 dkg olajbogyó
frissen vágott petrezselyemzöld
frissen vágott snidling

öntethez:
1 evőkanál mustár
1 evőkanál ecet
2 evőkanál cukor
5 evőkanál olaj
1 citrom leve
frissen őrölt bors

A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük, és összetépjük, hagymát kockára, paradicsomot cikkekre vágjuk. Az öntethez a cukrot, az ecetet, olajat és citromlevet habosra keverjük. Először a hagymát tesszük a tálba, alaposan megsózzuk (a só megpuhítja a hagymát, amíg a többi alkotót készítjük). Hozzáadjuk a többi zöldséget, valamint a petrezselyem zöldjét, a snidlinget. Ráöntjük az öntetet és jól összekeverjük.

Energia:          1651 kcal
Fehérje:           8,2 g
Zsír:            145,2 g
Szénhidrát:       83,2 g

 

Citromos-olívás-fokhagymás csirke (4 főre)

6 dl csirkehúsleves
25 g vaj
1 evőkanál olívaolaj
20 gerezd fokhagyma
6 csirkecomb
1 citrom , melyet meg kell hámozni és vékonyan felszeletelni
2 evőkanál liszt
1,5 dl száraz fehérbor
15 dkg fekete olívabogyó
só, feketebors
friss apróra vágott bazsalikom

A csirkelevest felforraljuk és hozzátesszük a fokhagymát, és 20 percig lassú tűzön főzzük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, valamint az olívaolajt, és a csirkét mindkét oldalán aranyszínűre sütjük. A húst közben enyhén megsózzuk. A sütést követően a csirkét egy cseréptálba helyezzük el. Leszűrjük a levest. A fokhagymát és a meghámozott, felszeletelt citromot és az olívabogyót a húsra helyezzük. A serpenyőben visszamaradt vajra rászórjuk a lisztet, és 1 percig kevergetés mellett pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Jól elkeverjük, és hozzáadjuk a húslevest is. Addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik (5-7 perc). Borssal ízesítjük, majd ráöntjük a húsra, és a tálat lefedjük. Előmelegített sütőben (190 °C, alsó-felső sütés) 1 órát sütjük. Friss bazsalikommal megszórjuk. Burgonyapürével tálaljuk.

Energia:          2878 kcal
Fehérje:           352 g
Zsír:              130 g
Szénhidrát:         45 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)