A szív világnapján ingyenes szűrésekkel és prevenciós programokkal várta az érdeklődőket a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár és Egészségtudományi Kar Gyulán. Az intézmény épületében megvizsgálták a jelentkezők vérnyomását, koleszterinszintjét és vércukorszintjét, illetve bárki kérhetett teljes vérképet, dietetikai szaktanácsot is. A gyerekeket szívtotóval, plakátrajzversennyel, ügyességi játékokkal és arcfestéssel várták a szervezők.
A Szívünk napja megnyitóján dr. Beke Szilvia, a Szent István Egyetem főiskolai docense köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, 2000 óta tartják meg világszerte a szív világnapját szeptember utolsó vasárnapján. E nap üzenete – az egészségügyi szűréseken túl – a megelőzés.
Dr. Márk László PhD, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Kardiológiai és Angiológiai Osztály főorvosa a szív napjának jelentőségét fejtette ki megnyitó beszédében.
- Én, mint kardiológus úgy gondolom, hogy a szív a legfontosabb szervünk, anélkül nem képzelhető el emberi élet. Szívünk csupán egy akkora szerv, mint az öklünk, mégis rengeteg betegségért, halálozásért felelős. Szívbetegségben több ember hal meg, mint az összes többi betegségben együttvéve, úgyhogy mindenképpen tennünk kell ezek megelőzéséért. A koszorúér-betegség kialakulása évtizedekig tartó, hosszú folyamat, amelybe bele lehetne avatkozni a rizikófaktorok, a dohányzás, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kezelésével. Erre jók ezek a szűrővizsgálatok, amikor kiderülnek a problémák. Vannak még egyéb rizikófaktorok is, például a cukorbetegség, valamint a mozgásszegény életmód, ami ellen a legtöbbet tudnánk tenni. Az öregedés elleni harc legfontosabb eszköze a mozgás. A harcot így is, úgy is elveszítjük, csak nem mindegy, hogy milyen szívvel, milyen fitten öregszünk meg – hangsúlyozta megnyitó beszédében dr. Márk László.
A programon részt vevők kóstolhattak reformételeket is, dél környékén elkészült a zöldséges pulykamell, amely nem mellesleg egészséges ételként finom ízével is sikert aratott a kóstolók között. A felnőttek receptversenyen indulhattak, amelyen hagyományos ételeinket kellett minél egészségesebbé tenniük. Ebéd után egészségturisztika szakos hallgatók közös városnéző sétára invitálták a vendégeket, végül kihúzták a tombolákat, és sok egészséges tárgynyereménnyel gazdagodhatott, aki szeptember utolsó vasárnapján a „szívére hallgatott”.