
A termesztett káposzták őse az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger területén volt őshonos. Az ókorban főként orvosság gyanánt alkalmazták, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk.
A káposzta egyszerűen csodálatos! Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-vitamint, folsavat, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat. Gazdag rosttartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Alacsony a glikémiás indexe (vércukor emelő hatás), ezért cukorbetegek és fogyni vágyók számára is ideális alapanyag. Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire is. A rákkeltő anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a rák megelőzésében. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.
A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás.
A káposztát igen változatos módon készíthetjük el, hiszen nemcsak friss saláta, hanem párolva köret, leves, egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle. A népi gyógyászat a káposztát nemcsak belsőleg ajánlja, hanem pl. a leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is.
Jó étvágyat kívánok a következő ételekhez:
Joghurtos káposztasaláta (kb. 8 adag)
1 kg fehér káposzta
3 vöröshagyma, apróra vágva
1+4 evőkanál olaj
5 evőkanál ecet
1 nagy pohár joghurt
2 gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa
1 uborka
só
bors
A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, majd vékonyra gyaluljuk. 1-2 teáskanál sóval megszórjuk és átgyúrjuk. Evőkanálnyi forró olajban a hagymát megpároljuk, hozzáöntünk 2 dl vizet, az ecetet és a borsot. 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverünk 4 evőkanál olajat. A káposztára öntjük, jól összekavarjuk, lefedve kb. 5 órát hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A joghurtot elkeverjük sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A megtisztított sárgarépát és az uborkát durvára reszeljük. A joghurttal együtt a káposztához keverjük. Ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük.
Energia: 1748 kcal
Fehérje: 40 g
Zsír: 112 g
Szénhidrát: 132 g
Költsége: 800 Ft.
Borscs
30dkg cékla
1 kg húsos marhacsont
2 nagy sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
30 dkg káposzta
1 konzerv paradicsomsűrítmény
1 citrom
2 dl tejföl
5 dkg liszt
1 babérlevél
olaj
só
bors
A zöldségeket csíkokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Egy nagyobb lábasba beletesszük a húsos csontot, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk a babérlevelet is, és puhára főzzük. A csíkokra vágott céklát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, valamint a fél citrom levét. Ezután kis lángon főzzük, amíg a zöldség teljesen megpuhul. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a répát, majd a káposztát is. Sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon, lefedve hagyjuk puhulni. Amikor a cékla kellőképp megpuhult, ráöntjük a répás-káposztás elegyre, és jól összekeverjük. A húsos csontot kivesszük a levesből. A húslevet óvatosan kevergetve hozzáöntjük a zöldségekhez, és összeforraljuk. Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, és besűrítjük vele a levest. A felkockázott húst visszatesszük a levesbe, és megvárjuk, hogy ismét forrjon.
Energia: 3912 kcal
Fehérje: 164,5 g
Zsír: 242 g
Szénhidrát: 190 g
Egészségükre!