Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Színes programok gazdagították a gyulai posta fennállásának 225. évfordulójára rendezett ünnepet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. augusztus 24. 21:10
Színes programok gazdagították a gyulai posta fennállásának 225. évfordulójára rendezett ünnepet
A posta épületében országos szinten is egyedülálló kiállítás nyílt, mely szeptember 12-ig látható
225 éves a gyulai posta. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

1788. augusztus 24-én várakozással teli, izgatott tömeg gyűlt össze Gyulán. Rendkívüli csend, kipirult arcok izgatott suttogás… aztán minden tekintet egy irányba fordult. Messziről porfelhő kerekedett. Ostorpattogás, kurjantás hallatszott, felharsant a kürtjel és az ámuló gyülekezet előtt elrobogott a várt csoda. Az első gyulai postamester, Kostyán Imre büszkén fogadta újonnan nyílt postaállomásán a négylovas postakocsit, mely csomagokat, leveleket, híreket és egy új világot hozott Gyulára.

Ma, 225. évfordulóját ünnepelte a gyulai postahivatal, melyen nosztalgiával gondoltak vissza az elmúlt szép évekre a múltbéli és a jelenlegi dolgozók. Az ünnepet mazsorett- és néptáncbemutató, valamint egy korabeli lovas futár jelenléte színesítette.

- Nekünk, gyulai postásoknak ez a nap születésnap, egy olyan évforduló, ami a legtöbbünk életében megismételhetetlen lesz. Huszonöt évenként ünneplünk meg egy jeles eseményt. Ez a nap ma nekünk büszkeséget jelent. Egy olyan nagy múltú cég munkatársai lehetünk, amelyből az országban és a városban is kevés van. Azt gondolom, hogy ebben a gyorsan változó világban büszkeségre adhat okot, hogy egy ilyen cég tagjai lehetünk. Ez a nap rövidke megállást jelenthet a munkával és elvárásokkal terhelt hétköznapokban – mutatott rá az esemény különlegességére Németh Mária postavezető.

Dr. Görgényi Ernő polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy 225 év egy ország életében is számottevő, még egy olyan nagy múltú nemzet esetében is, mint a magyar.

- Szédítő belegondolni, hogy 225 év alatt hova jutott és milyen nagy utat tett meg a postaszolgáltatás. Ma az internet és a tömegkommunikáció korában természetesnek tűnik, hogy - legyünk bárhol a világban - a másodperc tört része alatt kapcsolatot tudunk létesíteni egymással. De ne feledkezzünk el arról, hogy ez nem volt mindig így, hiszen amióta az írás létezik, az emberek mindig szükségét érezték, hogy tartsák egymással a kapcsolatot. A leveleket és egyéb küldeményeket azonban sokáig csak igen bonyolult módon lehetett továbbítani. A mai kézbesítők élete sem könnyű, nehéz kenyér az övéké. Elég, ha csak abba belegondolunk, hogy esőben, hóban, fagyban vagy negyven Celsius-fokos melegben egyaránt ki kell vinni a küldeményeket – hangzott el dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében.

Dr. Sümegi Péter, a Magyar Posta Zrt. hatósági kapcsolatokért felelős igazgatója beszédében előre tekintett és felelevenítette, hogy a Magyar Postának milyen kihívásokkal kell küzdenie. A posta minden szolgáltatásával megméretteti magát a piacon, 2013. január 1-ig tevékenységük 70%-át versenykörülmények között végezték. A maradék 30% monopolszolgáltatás része volt. 2013. január 1-jén a maradék monopóliumszolgáltatás is megszűnt. Ehhez képest a posta ugyanolyan versenypiaci szereplő, mint a magyar cégek sokasága. Létkérdés tehát számukra, hogy modern és jó szolgáltatóként tekintsenek rá az ügyfelek.

A hivatalos ceremónia végén a Gyulai 1-es számú postán rendkívül érdekes, mindenki számára élményeket adó kiállítás nyílt, melyet Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke ajánlott a megjelenők figyelmébe. A kiállítás szeptember 12-ig látható.

* * *

Németh Mária a „225 éves a posta Gyulán” ünnepség és kiállítás megrendezéséhez nyújtott támogatásért és segítségért ezúton fejezi ki köszönetét.

Támogatók:

Dr. Görgényi Ernő polgármester, a rendezvény védnöke

Gyula Város Polgármesteri Hivatala

A fő médiatámogató, a Gyulai Hírlap Nonprofit Kft.

Aranykereszt Hotel, Tulván Zsolt

Gerhard Stengel

Vereshús kft.-gyulai házi hentesáru- Veres András

Mezőlúd-ker kft.

Vitaminporta

Gyulahús kft.

Gyulakonyha Nonprofit Kft.

Mészáros Mihály színművész

Harruckern Néptáncegyüttes

Színfolt Mazsorett Csoport Gyomaendrőd

Veres István fotográfus

Ifj. Tamás Ferenc

Virágos Tóth Imre

Non-profit kft. Művelődési ház

Markó István vállalkozó

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Egyesülete)

A békés megyei távközlési szakterület jelenlegi és egykori munkatársai: Pleskonics Dániel, Hegedűs László, Szabó Bálint, Horváth Kálmán

Balla Tibor gyűjtő

Ravasz Attila

Veres András (Hang- és fénytechnika)

Varga Zoltán (Gyula TV)

Kék Tulipán Virágbolt

Otohál Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba

Kis László vállalkozó, Békés

Tóth Mihály, Szeged

Tóth Ferenc, BEK raktár Szeged

Géczi Attila vállalkozó

Boldog Pékség (Gyula-Sarkad)

Zsarnóczay és fivére kft.

Idesüss Pékség, Gyula

Kovács Ferenc (Feró-bizomány)

Dürer Nyomda Kft.

Ady - Bay Gimnázium Sarkad

Juhász Gergő

Somogyiné Szabó Éva

Nyugdíjas postások: Balogh József, Bacsa János Sarkadkeresztúr, Balogh Anna, Tóth Győzőné, Stumpf Jánosné, Hack Sándorné, Hatvani Béla, Kovács Vendelné

Postásszakszervezet

MAPÉSZ

POMÉSZ

Gyula 1. Posta kollektívája

Gyula 1. Posta postásgyerekei

  

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)