Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A levendula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. július 07. 13:00
A levendula
A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére
Képünk illusztráció. Forrás: optimumhealthvitamins.com

Virágai kékeslilák vagy mélylilák. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad. A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. A növényt valószínűleg először az arabok honosították meg, azután Görögországból terjedt el Európában. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták. A növény nyugtató és frissítő tulajdonsága, az illat rovarűző hatása és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte a növény értékét az ókoriak szemében.

Egy ókori keresztény hiedelem szerint a növény Ádám és Éva édenkertjéből származik. Egy másik legenda azt mondja, hogy Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és az adta az illatot a bokornak. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a növényt miért tartják a gonosz elleni szent védőerőnek. Sok keresztény házban egy levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé a ház védelmére. A középkori és reneszánsz Európában a mosó nőket "lavender"-ként ismerték, akik levendulával illatosították a fiókokat, és levendulabokrokon szárították a ruhákat. Ebben az időben sok más gyógynövénnyel együtt a kolostorok "gyógynövénykertjeiben" termesztették.

A kellemes illatú virágokat nyílássukkor a szárakról leszedegetik és megszárítják. Gyűjtési ideje június. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, valamint rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölő szer formájában. Kellemes illóolaját előszeretettel hasznosítja az illatszeripar. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.

Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni.

A levendula a provance-i fűszerkeverék alkotóeleme, a gyros egyik alapfűszere. Jól harmonizál a bárányhússal, de édességekben is megtalálható.

 

Levendulafagylalt (8 főre)

2 tojássárgája
2dl tej
4dl tejszín
10-12 dkg cukor
1 vaníliarúd
125g mascarpone
5 ág friss, vagy 2 teáskanál szárított levendula
1 evőkanál rózsavíz (elhagyható)

A tejet és a tejszínt lábasba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük. A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is jól elkeverjük. A tojásos keveréket lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe és lassú tűzön, állandóan kevergetve, besűrítjük. (Híg pudingszerű massza lesz belőle, mint egy sűrű madártej.) Hozzáadjuk a rózsavizet is. Műanyag edénybe öntjük, teljesen kihűtjük, majd lefedve fagyasztóba tesszük. 1-2 óra elteltével (mikor már dermedni kezd) fél órás szünetekkel 3-4 alkalommal alaposan keverjük át. Krémes, lágy fagylalt lesz belőle. Tálalás előtt érdemes szobahőmérsékleten tartani egy darabig, hogy szépen adagolható és kellemes állagú legyen.

Energia:           2161 kcal
Fehérje:             32 g
Zsír:             168,5 g
Szénhidrát:       125,7 g

 

Levendulás vajas keksz

30 dkg liszt
2 dkg kukoricaliszt
25 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 közepes tojás
1 teáskanál sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál aszalt vörös áfonya nagyon apróra vágva
másfél teáskanál szárított levendulavirág

Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, majd az egész tojással. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajas keverékhez adjuk. Simára keverjük, és egy nagyobb darab folpackra evőkanállal halmokat rakunk. A folpack segítségével 4 cm átmérőjű hengert formázunk, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 fokon 8-10 percig sütjük. A kész lapocskákat még forrón levendulás porcukorba megforgatjuk, és kihűlés után dobozba tehetjük.

Energia:           2433 kcal
Fehérje:             43 g
Zsír:             208,6 g
Szénhidrát:         240 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)