képünk illusztráció
Forrás: wikimedia.org
A meggy a cseresznye rokona, mélybordó színű savanykás gyümölcs. Már a színe is gazdag tápanyagtartalomról árulkodik.
Vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin), ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) és antioxidánsokban gazdag. Ezért remek gyulladáscsökkentő, vértisztító, anyagcsere-serkentő (máj, vese, emésztés) és vízhajtó hatású. Enyhíti az ízületi betegségeket, rugalmasan tartja az érfalakat, erősíti az immunrendszert.
A meggy szárából és szárított leveleiből értékes vízhajtó, nyugtató, gyulladásgátló gyógyteát lehet készíteni. Levelét magas csersavtartalma miatt uborkaeltevéskor is használják a kapor mellé.
Szárasan leszedett meggyet vegyünk, vagy szárastól szedjük le a fáról, így jobban eláll. A mélyhűtést jól bírja.
Bár frissen is ehető, nagy mennyiség hasfájást okozhat. Értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet!
Meggyes muffin
30 dkg meggy
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
150 ml natúr joghurt
1 csipet só
A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral.
Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Beledolgozzuk a joghurtot, majd a sütőporos lisztkeveréket. A végén beleforgatjuk a félbevágott meggyszemeket is. A masszát kanállal a mélyedésekbe szedjük, és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd kiszedjük a formából.
Energia: 2748 kcal
Fehérje: 52,5 g
Zsír: 105 g
Szénhidrát: 375,5 g
Joghurtos meggyfagylalt
30-40 dkg magozott meggy
2 dl joghurt
5 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
A meggyet a joghurttal és a porcukorral darabosra turmixoljuk. Óvatosan belekeverjük a felvert tejszínhabot. A masszát fogyasztóba tesszük, és fél óránként óvatosan átkavarjuk (3-szor megismételjük).
Energia: 1970 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 160 g
Szénhidrát: 149 g
Jó étvágyat!