Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. június 21. 10:00
A meggy
Remek gyulladáscsökkentő, vértisztító, anyagcsere-serkentő és vízhajtó
____Eredeti-meggy_commons.wikimedia.org.jpg

képünk illusztráció

Forrás: wikimedia.org

A meggy a cseresznye rokona, mélybordó színű savanykás gyümölcs. Már a színe is gazdag tápanyagtartalomról árulkodik.

Vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin), ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) és antioxidánsokban gazdag. Ezért remek gyulladáscsökkentő, vértisztító, anyagcsere-serkentő (máj, vese, emésztés) és vízhajtó hatású. Enyhíti az ízületi betegségeket, rugalmasan tartja az érfalakat, erősíti az immunrendszert.

A meggy szárából és szárított leveleiből értékes vízhajtó, nyugtató, gyulladásgátló gyógyteát lehet készíteni. Levelét magas csersavtartalma miatt uborkaeltevéskor is használják a kapor mellé.

Szárasan leszedett meggyet vegyünk, vagy szárastól szedjük le a fáról, így jobban eláll. A mélyhűtést jól bírja.
Bár frissen is ehető, nagy mennyiség hasfájást okozhat. Értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet!


Meggyes muffin

30 dkg meggy
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
150 ml natúr joghurt
1 csipet só

A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral.
Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Beledolgozzuk a joghurtot, majd a sütőporos lisztkeveréket. A végén beleforgatjuk a félbevágott meggyszemeket is. A masszát kanállal a mélyedésekbe szedjük, és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd kiszedjük a formából.

Energia:       2748 kcal
Fehérje:       52,5 g
Zsír:           105 g
Szénhidrát:   375,5 g


Joghurtos meggyfagylalt

30-40 dkg magozott meggy
2 dl joghurt
5 dl tejszín
4 evőkanál porcukor

A meggyet a joghurttal és a porcukorral darabosra turmixoljuk. Óvatosan belekeverjük a felvert tejszínhabot. A masszát fogyasztóba tesszük, és fél óránként óvatosan átkavarjuk (3-szor megismételjük).

Energia:       1970 kcal
Fehérje:         25 g
Zsír:           160 g
Szénhidrát:     149 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)