KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: bhmpics.com
A szőlő mindenütt terem a világon. Számtalan fajtája létezik, a világoszöldtől egészen a fekete színűig.
A gyümölcs sokféle ásványi anyagot (kálium, vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) tartalmaz.
A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó. A piros szőlőben lévő flavonidok gyulladásgátló hatásúak, valamint segítenek a vérnyomás szabályzásában, rugalmasan tartják az erek falát, így védelmet nyújthatnak az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Antioxidáns-hatásukkal szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében is.
A mustot érdemes tartósítani, illetve lefagyasztani, hogy ne erjedjen meg. Ugyanis ebben a formában fogyasztva szolgálja leginkább az egészségünket. Édességekbe leginkább aszalt formájában, mazsolaként kerül. A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, sajthoz és a süteményekben is.
Szőlős kehely
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg apró szemű szőlő
10 dkg vajas keksz
40 dkg tejföl
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A szőlőszemeket alaposan megmossuk. A tejfölt, a kétféle cukorral és fahéjjal habosra keverjük. A kekszeket darabokra tördeljük. A tejfölös krém felét elosztjuk 4 db desszertes kehelybe. Megszórjuk a kekszdarabkákkal, majd a szőlő 2/3-ával. Végül rátesszük a tejfölös krém másik felét. A maradék keksszel és szőlővel díszítjük, majd hűtőbe tesszük. ½ -1 órára.
Energia: 1770 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 87 g
Szénhidrát: 216 g
Szőlővel és sajttal töltött csirkemell
Hozzávalók (2 adag):
40 dkg csirkemell filé
10 dkg bacon
A töltelékhez:
10 dkg kecskesajt
1 teáskanál tárkony
5 dkg szőlő
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet három rétegben szétnyitjuk. Megszórjuk kevés borssal. A sajtot összekeverjük a felaprított tárkonylevelekkel, és a hús közepébe tesszük, tetejére szőlőszemeket helyezünk. A hús széleit ráhajtjuk a töltelékre, és az egész csirkemellet körbetekerjük a baconnel. Tepsibe tesszük, és 15-20 perc alatt fólia alatt megpároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk.
Energia: 1385 kcal
Fehérje: 95 g
Zsír: 84 g
Szénhidrát: 11 g
Jó étvágyat!