Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szőlő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. szeptember 25. 10:00
A szőlő
A gyümölcs frissen préselt leve segíti az emésztést és hatékony idegerősítő
____Eredeti-szolo.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: bhmpics.com

A szőlő mindenütt terem a világon. Számtalan fajtája létezik, a világoszöldtől egészen a fekete színűig.

A gyümölcs sokféle ásványi anyagot (kálium, vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) tartalmaz.

A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó. A piros szőlőben lévő flavonidok gyulladásgátló hatásúak, valamint segítenek a vérnyomás szabályzásában, rugalmasan tartják az erek falát, így védelmet nyújthatnak az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Antioxidáns-hatásukkal szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében is.

A mustot érdemes tartósítani, illetve lefagyasztani, hogy ne erjedjen meg. Ugyanis ebben a formában fogyasztva szolgálja leginkább az egészségünket. Édességekbe leginkább aszalt formájában, mazsolaként kerül. A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, sajthoz és a süteményekben is.

 


Szőlős kehely

Hozzávalók (4 adag):

40 dkg apró szemű szőlő
10 dkg vajas keksz
40 dkg tejföl
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj


Elkészítés:

A szőlőszemeket alaposan megmossuk. A tejfölt, a kétféle cukorral és fahéjjal habosra keverjük. A kekszeket darabokra tördeljük. A tejfölös krém felét elosztjuk 4 db desszertes kehelybe. Megszórjuk a kekszdarabkákkal, majd a szőlő 2/3-ával. Végül rátesszük a tejfölös krém másik felét. A maradék keksszel és szőlővel díszítjük, majd hűtőbe tesszük. ½ -1 órára.

Energia:   1770 kcal
Fehérje:     26 g
Zsír:        87 g
Szénhidrát: 216 g

 


Szőlővel és sajttal töltött csirkemell

Hozzávalók (2 adag):

40 dkg csirkemell filé
10 dkg bacon
A töltelékhez:
10 dkg kecskesajt
1 teáskanál tárkony
5 dkg szőlő
bors ízlés szerint


Elkészítés:

A csirkemellet három rétegben szétnyitjuk. Megszórjuk kevés borssal. A sajtot összekeverjük a felaprított tárkonylevelekkel, és a hús közepébe tesszük, tetejére szőlőszemeket helyezünk. A hús széleit ráhajtjuk a töltelékre, és az egész csirkemellet körbetekerjük a baconnel. Tepsibe tesszük, és 15-20 perc alatt fólia alatt megpároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk.

Energia:  1385 kcal
Fehérje:    95 g
Zsír:       84 g
Szénhidrát: 11 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)