képünk illusztráció
Forrás: www.youtube.com
A köménymag a magyar konyha egyik meghatározó fűszere. Egészben és őrölt formában is megvásárolhatjuk. A köménymagot nemcsak fűszerként, de gyógyászati célokra is használhatjuk.
Főzetét bélrendszeri problémák kezelésére javasolják. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.
Mivel illóolaja meggátolja bizonyos baktériumok szaporodását, torokgyulladás kezelésére is használhatjuk a belőle készült öblögetőt. A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.
Aromája igen különleges. Levesek, főzelékek, húsételek, szendvicskrémek, saláták ízesítője lehet, valamint alkoholtartalmú italok ízesítésére is alkalmas, a dán köményes gabonapálinka (Aquavit) és a német köményes likőr (Kümmel) elmaradhatatlan összetevője. A fűszer erőteljes adagolásával legyünk óvatosak, mert intenzív aromája könnyen élvezhetetlenné teheti ételünket.
Sajtos tallér
Hozzávalók:
1 kg liszt
26 dkg reszelt sajt
3 egész tojás
2 dkg só
20 dkg zsír
1 csomag sütőpor
2 dkg köménymag
+ annyi tej, hogy a tészta jól összeálljon.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk. Kis pihentetés után kis gombócokat szaggatunk ki belőle. A sütőt a gázlángon alaposan felmelegítjük, és a tésztagolyókat hármassával, négyessével mindkét oldalán megsütjük.
Energia: 6657 kcal
Fehérje: 237,6 g
Zsír: 327,6 g
Szénhidrát: 765,2 g
Jó étvágyat!