Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az édeskömény

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2016. április 10. 10:00
Az édeskömény
A terméséből készült tea serkenti az emésztést, és megszünteti a gyomorfájdalmakat
____Eredeti-edeskomeny.jpg

képünk illusztráció

Forrás: thelostitalian.areavoices.com

Már az ókorban is ismerték az édesköményt, a görög mitológiában mágikus erőt tulajdonítottak neki. Ma a „mágikus erejét” a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok biztosítják.

Az édeskömény gumójának káliumtartalma igen magas, amely által a magas vérnyomásban szenvedők fontos tápláléka lehet, mivel a kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír. Karotin- és C-vitamin-tartalma miatt kiváló immunerősítő és antibakteriális hatású. A rostokban gazdag növény fogyasztásával csökkenthető a bélrák kialakulása. Tartalmaz még kalciumot, vasat, mangánt, magnéziumot, A-vitamint és folsavat is.

A terméséből készült tea serkenti az emésztést, és megszünteti a gyomorfájdalmakat. Görcsoldó hatású, így menstruáció idején is remek segítség lehet. A reflux tüneteinek kezelésére is alkalmazható. Kisbabáknak hasfájáskor adjunk egy csipet édesköményből készült teát, amely segíti a görcsök feloldását. Az édesköménynek hála csökkenthető a köhögés, valamint az asztma és a megfázás tünetei. Köptető hatása is van, így mindenfajta köhögésre orvosság lehet. Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, saláta készíthető belőle.

 

Tonhalas-édesköményes tésztasaláta

Hozzávalók (4 adag):

1 nagy db édeskömény
4 evőkanál olíva olaj
1 nagy db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
200 g tonhalkonzerv
2 evőkanál petrezselyem zöld
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
50 dkg tészta

 

Elkészítés:

Felforralunk 3 liter (sótlan) vizet, és a felszeletelt édesköményt három percig főzzük benne, majd kivesszük és lehűtjük. A főzővizet félretesszük. A felmelegített olívaolajon, az apróra hagymát egy-két percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és 10 másodperig együtt sütjük. Ezután adjuk hozzá az édesköményt és a tonhalat. Sóval, borssal, petrezselyem zölddel ízesítjük. Óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön. Az édeskömény főzővizét megsózzuk, és megfőzzük benne a tésztát. A leszűrt tésztát egy nagy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tonhalas keveréket, összekeverjük és tálaljuk.

Energia:     3495 kcal
Fehérje:    123,5 g
Zsír:         146 g
Szénhidrát: 392,5 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)