Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A retek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. március 20. 10:00
A retek
Rendszeresen fogyasztásával megelőzhető az epekő képződése
____Eredeti-retek.jpg

képünk illusztráció

Forrás: seasonalveghead.com

Nyugat-Európában a kora középkorban lett általánosan használt zöldségnövény, miután Marco Polo behozta Kínából. Napjainkban a sok eltérő termesztési idejű fajtának köszönhetően már valamely típusa egész évben elérhető.

A retek fontos vitamin- és ásványi-anyag forrásunk. Jelentős a C-vitamin-, folsav- és a káliumtartalma. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is. Rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén is jótékony hatású, mert oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. A retek friss saláták gyakori alkotóeleme, változatosan elkészíthető, és savanyítható is.

 

Reteksaláta

Hozzávalók:

2 csokor hónapos retek
1 közepes méretű kígyóuborka
1 fej jégsaláta
1 kaliforniai paprika

Az öntethez:

2 dl tejföl
kevés olíva olaj

2 gerezd reszelt fokhagyma
1 citrom leve
1/2 csokor friss petrezselyem
1/2 bazsalikom

 

Elkészítés:

A retket és az uborkát vékony karikákra szeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk, majd óvatosan kinyomkodjuk belőlük a sós levet. A salátát kockákra, a paprikát vékony csíkokra vágjuk. Az öntethez valókat alaposan kikeverjük, majd a zöldségekhez adjuk.

Energia:  1070 kcal
Fehérje:    17 g
Zsír:       90 g
Szénhidrát: 41 g

 

Retekkrém

Hozzávalók:

1 csokor retek
5 dkg reszelt sajt
fél fej hagyma apróra vágva
1 evőkanál mustár
5 dkg vaj

fehér bors
2-3 evőkanál tejföl
1 főtt tojás
citromlé

 

Elkészítés:

A megtisztított retket lereszeljük és félre tesszük. A tojást, a sajtot, a vajat, a tejfölt és a hagymát egy mély tálba rakjuk, és botturmix segítségével krémmé kavarjuk. Ezután ízesítjük mustárral és a fűszerekkel. Végül a retket jól kicsavarjuk és hozzákavarjuk a masszához. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.

Energia:   891 kcal
Fehérje:  23,5 g
Zsír:       78 g
Szénhidrát: 16 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)