Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Puszit dobnak a rügyek a télnek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2016. március 20. 07:00
Puszit dobnak a rügyek a télnek
Eljött az ideje a darázscsapdáknak
____Eredeti-barackfa.jpg

képünk illusztráció

Forrás: alamy.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Hallhatatlanul harsog az éter a kipattanó rügyektől, melyek puszit dobnak a télnek, a legközelebbi viszontlátásig. Már a sok esőfelhő közül kikacsingató napfény csalogató ereje, sajnos, nemcsak nékünk szól, hanem számos betegségnek is, amelyek mint a villám csapnak le ránk.

A monília, tűzelhalás stb. ellen a réztartalmú szerek kiváló hatásúak, de jegyezzük meg, ez nem az egész szezonra érvényes hatású! A napfényes, langyos órákban már megjelennek a darazsak. Már a korábbi írásomban jeleztem, most eljött az ideje a csapdázásnak, hogy a nyári időszakban sokkal kevesebb gondunk legyen a darazsakkal.

A szőlő metszésekor ügyeljünk arra, hogy több helyen elfagyott a vesszők nagy része, s ezért a visszavágásokkal óvatosan bánjunk! Ha kell, inkább majd a kihajtás után járjuk még át a töveket. Az első tápanyag-kijuttatásokat is elvégezhetjük a bogyósgyümölcsűeknél, hiszen ezek a növények igen korán indulnak fejlődésnek, ezért nagyon fontos, hogy az első pillanattól rendelkezésre álljanak a tápanyagok. A fagyok, gondolom, elmúltak. A szamócatöveket érdemes meghengerelni vagy óvatosan talpközéppel visszanyomni a földbe a téli felfagyások miatt. Ilyenkor a tövek még számos új gyökeret eresztenek. Könnyítsük meg a dolgukat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)