KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: semiswede.com
A csipkebogyóból készített tea influenzás időszakban, a meghűléses megbetegedések idején nagy segítséget nyújt mind a megelőzésben, mind a gyógyulásban.
A csipkebogyó vagy csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs a vadrózsa termése. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani, ilyen a pektin, a flavonoidok, a cukor, a gyümölcssavak, a cseranyag, a magnézium, a vas, a kalcium, a karotin, a B1-, B2-, K- és P- vitaminok.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladást gátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató is.
A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk; teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, illetve ásványvízbe. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Kozmetikai készítmények (krémek, pakolások) gyártása során is felhasználják a csipkebogyót.
Csipkebogyós krémes
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál meleg víz
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor
A krémhez:
6 dl natúr csipkebogyólé
4 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
8-10 evőkanál cukor
A tejszínhabhoz:
5 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a melegvizet, és tovább keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a tojássárgájához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsibe (21x33 cm) öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a vaníliás pudingport 2dl vízzel simára keverjük. A csipkebogyólevet és a cukrot a maradék vízzel felmelegítjük, majd hozzáadjuk a pudingot, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Rövid hűlés után a piskótára öntjük és kihűtjük. A tejszínhabot a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük, majd a kihűlt krémen egyenletesen elosztjuk.
Energia: 4640 kcal
Fehérje: 64,8 g
Zsír: 178,6 g
Szénhidrát: 667,8 g
Egészségükre!