Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csipkebogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. február 07. 10:00
A csipkebogyó
Tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom
____Eredeti-csipkebogyo.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: semiswede.com

A csipkebogyóból készített tea influenzás időszakban, a meghűléses megbetegedések idején nagy segítséget nyújt mind a megelőzésben, mind a gyógyulásban. 

A csipkebogyó vagy csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs a vadrózsa termése. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását.  A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani, ilyen a pektin, a flavonoidok, a cukor, a gyümölcssavak, a cseranyag, a magnézium, a vas, a kalcium, a karotin, a B1-, B2-, K- és P- vitaminok.

A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladást gátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató is.

A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk; teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, illetve ásványvízbe. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Kozmetikai készítmények (krémek, pakolások) gyártása során is felhasználják a csipkebogyót.

 

Csipkebogyós krémes

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál meleg víz
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor

A krémhez:
6 dl natúr csipkebogyólé
4 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
8-10 evőkanál cukor

A tejszínhabhoz:
5 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a melegvizet, és tovább keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a tojássárgájához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsibe (21x33 cm) öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez a vaníliás pudingport 2dl vízzel simára keverjük. A csipkebogyólevet és a cukrot a maradék vízzel felmelegítjük, majd hozzáadjuk a pudingot, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Rövid hűlés után a piskótára öntjük és kihűtjük. A tejszínhabot a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük, majd a kihűlt krémen egyenletesen elosztjuk.

Energia:     4640 kcal
Fehérje:     64,8 g
Zsír:       178,6 g
Szénhidrát: 667,8 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)