Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A görödinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. július 26. 10:00
A görödinnye
A szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik

 

____Eredeti-gorogdinnye.jpg

képünk illusztráció

Forrás: sportline62.com

A dinnye a természet egyik ajándéka. Lehűtve a limonádéhoz hasonlóan oltja a szomjat.

A görögdinnye piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük a likopinnak köszönheti. A görögdinnye - a paradicsom mellett - az egyik legjobb likopin-forrás. A likopin gátolja a koleszterinszintézist, így a szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik.

A dinnyék kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 g görögdinnye 29 kcal, 100 g sárgadinnye 40 kcal-át tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A színes dinnyehúsban sokféle karotin található, amelyek a szervezetben A- vitaminná alakulnak át. A dinnye sok B6- vitamint, sejtlégzéshez szükséges niacint, folsavat (a növekedéshez, vérképzéshez), vasat (a vérképzésnél, és a sejtek oxigénellátásánál), valamint a mangánt (kell az agy, és az idegsejtek működéséhez) és káliumot tartalmaz, így fogyasztásával a verejtékezéssel elvesztett sókat is pótolhatjuk. A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Emésztési panaszok (pl. székrekedés) esetén is segíthet a dinnye. A görögdinnye víztartalmával nagy teret foglal el, így hamar telítettnek érezzük magunkat, ugyanakkor gyorsan át is esünk a telítettség érzésen, mert a víz gyorsan eltávozik, s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát.

Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes! 
Része lehet gyümölcsnapoknak, salaktalanító kúráknak.

Saláta alapanyagaként is felhasználhatjuk.

 

Dinnyesaláta (4-5 adag)

1-2 kg görögdinnye
25 dkg feta sajt
1-2 evőkanál olívaolaj
bors
mentalevél

A dinnyét kockára daraboljuk, beletesszük a feta sajtot, borsot, mentalevelet, és olívaolajat csurgatunk rá.
Hűtőben kb. 1/2-1 óra alatt lehűtjük.

Energia:             1776 kcal
Fehérje:            79,25 g
Zsír:               104,3 g
Szénhidrát:           144 g

A nagy víztartalma miatt alacsony az energiatartalma, laktató, és kevesebb, mint 1000 Ft-ból elkészül a családi adag.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)